Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’Ajuntament demanarà al Consorci de la Zona Franca que retiri la cessió de terrenys als legionaris

La Hermandad de Antiguos Legionarios de Barcelona

Jordi Mumbrú

Barcelona —

“És una associació que viu reclosa en el seu espai i la seva aportació al territori és zero”. Amb aquestes paraules el regidor del districte de Sant Andreu de Barcelona, Raimond Blasi, ha justificat aquest matí la seva abstenció a una proposta d’ICV-EUiA que instava a l’Ajuntament a demanar al Consorci de la Zona Franca que revoqui la cessió d’un espai de 5.000 metres quadrats a la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios a les Casernes de Sant Andreu. L’abstenció del Govern permet que s’aprovi la proposta, ja que només el PP hi ha votat en contra.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Barcelona es compromet a demanar al Consorci de la Zona Franca que es repensi la cessió. Aquesta petició es farà segurament durant el proper ple que celebri la el consorci, previst per mitjans del mes vinent.

El debat a l'Ajuntament per la proposta de Ricard Gomà (ICV-EUiA) ha girat entorn de la manera com s'ha fet la cessió, “sense transparència ni cap tipus de participació”, i també per les característiques de l’associació beneficiada que, segons Gomà, es basa en l'“exaltació del militarisme i l’apologia a la dictadura”. El regidor ecosocialista també ha criticat que l’associació de legionaris viu “d’esquenes i al marge del barri”. Tant el PSC, com Unitat per Barcelona (ERC) li han donat suport. El regidor independentista Joan Laporta ha denunciat que “això és el que passa quan les decisions es prenen des de Madrid” i ha criticat també “la defensa de l’ultracatolicisme i la exaltació de la figura del dictador” que fa aquesta entitat.

La regidora popular, Àngels Esteller, s’ha quedat sola defensant la cessió i ha recordat que la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios està reconeguda per la Generalitat de Catalunya. Esteller ha acusat a Gomà de “sectarista” i de intentar “imposar un pensament únic”.

En una Audiència Pública celebrada a Sant Andreu, el regidor Blasi ja s'havia mostrat crític amb la cessió i va defensar que els antics legionaris s'havien compromès a “obrir-se al barri”. Pressionat pels veïns, que ja s'han organitzat i han creat una plataforma per evitar la cessió, el regidor va afegir: “A dia d'avui, el seu interès pel districte és nul, no fan cap activitat pel districte i el seu compromís no s'ha traduït en res”.

El Consorci de la Zona Franca està format per diferents institucions, que van des de partits polítics, sindicats, patronals i institucions. El seu president és l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, però és un càrrec poc operatiu. La majoria de les decisions es prenen des del Govern de l'Estat.

Sorpresa des del Consorci

Sorpresa des del ConsorciLa polèmica que ha provocat la cessió temporal d'aquests terrenys ha sorprès al mateix Consorci de la Zona Franca, que no treu cap benefici econòmic en aquesta operació. Fonts d'aquesta administració van explicar que tenien diferents peticions sobre la taula i que van pendre la decisió pensant només “en el benefici del veïnat”. La sorpresa ha arribat sobretot perquè aquesta associació “fa molts anys que té la seva seu a les casernes i mai no hi ha hagut cap queixa”. La mateixa font explicava que el Consorci no ha volgut fer “cap filtre ideològic” a l'hora de cedir els terrenys. També han cedit una part als Mossos d'Esquadra, perquè estacionin els seus vehicles i al Sant Andreu Criquet Club.

El Consorci té la intenció de vendre's aquesta gran parcel·la, però fins que l'economia no es recuperi prefereix cedir-la i garantir així que hi haurà una certa cura de l'espai.

Etiquetas
stats