Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Esquerra Plural avala la petició de la consulta: “No hi ha proposta federal sense dret a decidir”

Joan Coscubiela, diputat de l'Esquerra plural.

Pau Rodríguez

La coalició Esquerra Plural ha reiterat al Congrés dels Diputats el seu suport a la petició del Parlament català que li siguin transferides les competències per convocar una consulta sobiranista, a través de l'article 150.2 de la Constitució. En la seva intervenció, Joan Coscubiela ha anticipat el vot a favor del seu grup parlamentari: “Aquesta proposta utilitza les vies democràtiques, constitucionals i pactades, i això al nostre grup li sembla un encert, per profunda convicció democràtica”.

Coscubiela ha defensat la solució federal que proposa el seu grup, a través de la reforma de la Constitució i admetent com a característica d'aquest model el dret a l'autodeterminació de Catalunya, “encara que surti la independència” en la consulta. “No hi ha proposta federal sense dret a decidir”, ha afirmat Coscubiela, en contraposició al plantejament federal del PSOE, que no accepta el referèndum.

L'orador de l'Esquerra Plural ha estat especialment dur amb l'argument de Rajoy que han de ser tots els espanyols els que decideixin sobre aquest assumpte. “Han impedit la participació ciutadana durant 35 anys i ara la defensen només perquè no votin els catalans”, li ha retret Coscubiela al president. “No tenen autoritat per onejar la bandera quixotesca de la sobirania del poble espanyol perquè l'han menyspreat”, ha conclòs, en referència a la “submissió a la disciplina dels mercats” que, segons el diputat, va suposar la reforma de la Constitució de agost de 2011 per prioritzar el pagament del deute.

Coscubiela li ha recordat a Rajoy que no seria la primera vegada que s'utilitza l'article 150.2 de la carta magna, que permet transferir competències a les autonomies. Segons els seus càlculs, s'ha emprat en vuit ocasions, “per buscar dreceres polítiques a problemes reals”, entre les quals, el 1982, l'accés de la Comunitat Valenciana i Canàries a competències “per la via ràpida”, sense passar pel procés constitucional previst.

“Això no es resol amb crides a l'unilateralisme, però tampoc l'immobilisme”, ha conclòs el diputat de l'Esquerra Plural, que acusa el president de ser ell i no el Parlament o el Govern català qui tanca la porta al diàleg.

I mentrestant, Rajoy al telèfon

El portaveu de l'Esquerra Plural ha interromput la seva intervenció mentre es dirigia a Mariano Rajoy pel fet que estava parlant per telèfon: “No puc esperar que el president del Govern acabi de parlar per telèfon i que m'escolti la vicepresidenta, que també està parlant, perquè llavors no tinc interlocutor”, ha expressat.

La vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, l'ha cridat a l'ordre i que continués la seva intervenció: “Aquesta no és una intervenció del president del Govern”, li ha dit: “Estem molt acostumats a la seva actuació aquí”, li ha dit Villalobos que li ha demanat que continués “al marge que l'atenguin tots o cap”.

“No em desestabilitzi”, li ha respost Coscubiela, que ha reprès llavors la seva intervenció.

Etiquetas
stats