Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’associació de veïns de Sagrada Família denunciarà la botiga-museu del Barça

La botiga del Futbol Club Barcelona. /ENRIC CATALÀ

Cristina Palomar

Barcelona —

El contenciós que enfronta l’Associació de Veïns de Sagrada Família amb el regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, per l’obertura d’una botiga de souvenirs del Barça davant del temple expiatori podria acabar als tribunals.A parer de l’entitat veïnal, la botiga-museu, inaugurada a finals del mes d’agost, vulnera el Pla Especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d’articles de records aprovat per l’Ajuntament de Barcelona per intentar evitar el monocultiu comercial al voltant de la Sagrada Família.

L’associació de veïns va presentar el 8 d’octubre passat una denúncia al districte per la concessió de la corresponent llicència d’activitat a la botiga, ubicada en el tram del carrer Mallorca afectat pel pla d’urbanització del temple expiatori que amenaça els habitatges de 3.000 veïns, i va exigir a Ardanuy el tancament de la mateixa “mentre no s’adeqüi a la normativa del Pla Especial” que s’aplica en el sector del barri delimitat pels carrers Rosselló, Padilla i Nàpols i l’Avinguda Diagonal. De moment, des del districte no s’ha donat cap resposta i l’entitat veïnal estudia ara portar el cas a la fiscalia. La denúncia es podria presentar a finals de desembre o principis de gener.

Si bé és cert que aquest Pla Especial suposa a la pràctica una moratòria a aquest tipus de comerç, també incorpora alguna excepció que està provocant l’obertura de nous establiments, com és el cas de la botiga del Barça, per a disgust dels veïns del barri. “Queden exclosos de la regulació d’aquest Pla Especial els locals destinats a la venda d’articles de records o souvenirs situats a l’interior d’establiments socials, culturals o centres de culte (museus, biblioteques, sales d’exposició, sales de concert, esglésies) sempre que els articles guardin relació amb l’activitat de l’establiment”, s’estableix a l’article 7.

Segons el responsable d’urbanisme de l’Associació de Veïns de Sagrada Família, Joan Itxaso, el districte de l’Eixample ha atorgat la llicència a la botiga del Barça del carrer Mallorca 406 utilitzant aquesta excepció i obviant intencionadament la segona part de l’articulat, que és el que es refereix als metres quadrats màxims dedicats a la venda. “Per l’aplicació d’aquesta excepció, la superfície del local destinat a la venda de records no podrà suposar més d’un 5% de la superfície total de l’establiment ”, afegeix l’article.

El passat 2 de setembre, l’associació de veïns va visitar la botiga per primera vegada i va comprovar que el local supera amb escreix la superfície màxima destinada a la venda d’articles oficials del Barça. La botiga, gestionada per l’empresa tèxtil Galceran 2000, està estructurada en tres àmbits: un accés en planta baixa que ocupa aproximadament un terç de la superfície total, una botiga de souvenirs que ocupa un 40% de l’espai total i una zona museística situada a la primera planta que ocupa un 30% de superfície. “D’acord amb les úniques dades del projecte, la superfície total és de 430 metres quadrats, 260 en planta baixa i 170 en planta primera. La superfície de vendes que declara el propi promotor és de 101,4 metres quadrats, amb la qual cosa s’està produint un incompliment greu del Pla Especial”, exposa l’entitat veïnal en la denúncia presentada al districte.

L’enfrontament entre el districte i l’associació de veïns per la política de fets consumats que aplica el regidor de l’Eixample es va tornar a posar de manifest al ple extraordinari sobre turisme que es va celebrar el 15 d’octubre passat i que va acabar sense cap acord pel rebuig frontal de CiU i PP a les mesures proposades per les entitats del barri per evitar la massificació turística. Davant de les queixes que el responsable d’urbanisme de l’associació va exposar per la falta d’informació i per la vulneració constant de les normatives, GerardArdanuy va reaccionar amb duresa i va avisar JoanItxaso que anés amb compte amb les seves acusacions.

Etiquetas
stats