Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Fins a 30 detinguts en la tercera nit d'enfrontaments a Sants

Un bomber apaga un contenido durant els aldarulls de Sants. /ENRIC CATALÀ

Pau Rodríguez / Enric Català (fotos)

Barcelona —

Un altre dia més -i ja en van tres- van sortir al carrer centenars de persones al barri de Sants de Barcelona per mostrar el seu rebuig al desallotjament de Can Vies. I un cop més la manifestació de veïns i activistes va derivar en greus altercats pel barri, amb actes de vandalisme urbà, càrregues policials per tota la zona i el continu repicar de les cassoles de molts veïns, que des dels seus balcons cridaven als nombrosos agents dels Mossos d'Esquadra que marxessin del barri.

Els disturbis van ser molt similars als de dimarts, encara que en aquesta ocasió els focus d'enfrontaments es van dispersar més pel barri i l'operatiu es va saldar amb molts més detinguts. Fins a 27 persones van ser arrestades per la policia, a les quals se sumen tres detinguts més aquest dijous al matí. Les dues nits anteriors de protestes hi va haver 8 detinguts, dels quals set en van sortir sense conseqüències i només un en llibertat provisional.

Ahir la concentració va ser en els seus inicis més concorreguda que les del dilluns i dimarts, amb 5.300 persones segons la Guàrdia Urbana, ja que van acudir al barri manifestants d'altres zones de Barcelona. A partir de les 21 h anaven arribant en columnes a Plaça de Sants activistes de la comarca del Baix Llobregat i de barris barcelonins com el Raval, Poble-sec o Gràcia. Tots ells eren rebuts pels milers de concentrats amb aplaudiments, al crit de “si Can Vies va a terra, el barri en peu de guerra”.

Més enllà de les protestes a Sants hi va haver ahir concentracions en solidaritat amb Can Vies en més de 40 punts de tot Catalunya.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, havia comparegut ahir per assegurar que estava disposat a dialogar amb els col·lectius de Can Vies sempre que cessés la violència, però els seus desitjos no es van complir. Els enfrontaments amb els antiavalots dels Mossos d'Esquadra van començar sobre les 22 h al carrer de Sants.

La protesta es dirigia cap a la seu del districte, que estava blindada per la policia, quan pel megàfon Mossos van anunciar que els manifestants no podien avançar més perquè la marxa no estava autoritzada. Davant l'avís la manifestació es va aturar, però un grup dispers d'encaputxats, que ja havien destrossat alguns aparadors, es va avançar i va començar a muntar barricades amb contenidors, tanques i testos. Aquest va ser el pretext per a la càrrega de la policia, que es va dispersar els esvalotadors i de passada tota la manifestació.

A partir d'aquest moment els Mossos es van dedicar a perseguir grups de concentrats pels carrers adjacents a Plaça de Sants. Els agents es desplaçaven en les seves furgones, baixaven i carregaven -amb trets de salves o bales de foam- contra els grups que fugien, en una persecució que es va estendre fins passada la una de la matinada.

L'actuació policial anava acompanyada en tot moment dels crits de rebuig i la cassolada improvisada de molts veïns. Especialment contundent va ser la resposta dels santsencs al carrer Olzinelles. Diverses furgonetes descendien lentament el carrer, escortades pels seus agents a peu, mentre els veïns els increpaven i fins i tot els van arribar a llançar un pot de pintura.

La protesta, amb escenes sovint de batalla campal, va deixar una nit més un paisatge de devastació per la majoria de carrers que envolten Plaça de Sants. Runes, fogueres aquí i allà, trossos de paviment aixecat per apedregar a la policia i contenidors i tanques travessades pel carrer de Sants. El balanç de destrosses ascendeix a 155.000 euros en aquests tres dies, segons l'Ajuntament.

Etiquetas
stats