Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona no contractarà empreses que facin servir paradisos fiscals per evadir impostos

Gerardo Pisarello i Ada Colau

elDiario.es Catalunya

Les empreses que mantinguin activitats il·legals en paradisos fiscals no podran treballar per l'Ajuntament de Barcelona. En un decret pioner que l'alcaldessa, Ada Colau, va signar aquest dijous, el consistori barceloní introdueix una clàusula essencial en les licitacions: s'expulsarà els contractistes que, directament o a través d'empreses pantalla o filials, “desviïn fons a paradisos fiscals amb la intenció d'evadir les seves obligacions tributàries o altres actuacions delictives”.

El decret també obligarà les empreses a declarar en fase de licitació si tenen relacions amb paradisos fiscals. Si les companyies declaren que les tenen, han d'aportar “documentació que expliciti el caràcter d'aquestes relacions i la informació que no sigui confidencial es publicarà en el perfil de contractant” de l'Ajuntament. A més, la norma preveu la resolució del contracte si les companyies falsegen la declaració de no tenir actuacions delictives a partir dels paradisos fiscals.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que el decret introdueix “transparència i lleialtat en la competència, ja que l'evasió fiscal és una mesura que permet a les grans corporacions tenir posicions d'avantatges enfront de les petites o mitjanes empreses o les cooperatives”.

La norma signada per Colau recull les exigències de les entitats reunides a la Plataforma per una Fiscalitat Justa, que en la campanya de les últimes municipals va buscar que els partits recollissin les seves propostes i va recordar que diversos ajuntaments europeus ja havien implantat un decret similar a l'aprovat ara per Barcelona.

La capital catalana farà servir com a referent per identificar paradisos fiscals la llista elaborada per les institucions europees, menys restrictiva que l'elaborada per organitzacions com Tax Justice Network. Segons la Comissió Europea, una trentena de territoris posen traves a la lluita contra el frau i l'evasió fiscal, entre ells alguns països europeus com Andorra, Mònaco, Leichtenstein o illes dependents del Regne Unit com Guernsey.

Etiquetas
stats