Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tanquem els CIE veu indicis d’agressions policials a interns després de l’intent de fuga

El Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona

Yeray S. Iborra

La plataforma Tanquem els CIE vol aclarir si durant la protesta d'aquest dimarts a la tarda, quan 40 migrants van intentar fugar-se i després es van amotinar al pati del centre, la policia va agredir algun dels interns. Segons dos dels migrants que van participar a la protesta, s'haurien produït agressions per part d'agents de la Policia Nacional durant el trasllat dels interns a les cel·les. Així ho ha explicat després de reunir-se amb alguns interns l'advocat de Tanquem els CIE, Andrés Garcia Berrio, que ha demanat que el jutge de control revisi les imatges de les càmeres de seguretat i que obri una investigació.

Un grup d'entre 35 i 40 interns del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona van intentar escapar-se aquest dimarts del recinte a través la cuina, encara que hores després no van poder tirar a terra una de les portes que donava a l'exterior. Després d'aquest intent, els interns es van amotinar al pati i la Policia Nacional va emportar-se'ls a les cel·les un per un, segons ha informat Tanquem els CIE.

Precisament en aquest moment, posterior a l'intent de fuga, la plataforma ha assenyalat que hi ha “indicis de negligència” per part d'alguns agents de policia que van realitzar el trasllat. Per aquest motiu, l'advocat Andrés García Berrio ha “animat” els Mossos d'Esquadra i a la Fiscalia que investiguin l'actuació de la policia. Tanquem els CIE no ha estat l'únic agent que ha visitat els interns aquest dimecres: el cònsol d'Algèria també s'ha apropat a la Zona Franca per informar-se sobre els incidents d'ahir, amb majoria d'interns d'origen algerià implicats.

Tanquem els CIE ha convocat aquest dimecres a les 19 hores una assemblea per avaluar la situació al centre. A la mateixa hora, la plataforma Tekedasdondekieras ha informat d'una concentració a les 19h al CIE Zona Franca sota el lema “No hi ha llibertat sense rebel·lió”.

La protesta d'aquest dimarts, que es va allargar fins a la matinada d'aquest dimecres, va estar secundada per una trentena d'activistes a la porta del centre. Es tracta del segon incident al CIE de la Zona Franca en només uns dies, després que diversos interns comencessin una vaga de fam. Després de la protesta, tres d'aquests migrants van ser deportats pel Ministeri de l'Interior, encara que la Policia va negar que es tractés d'una represàlia i va assegurar que ja tenien l'ordre d'expulsió dictada des de feia dies.

Després d'aquell episodi, a finals d'octubre, l'Ajuntament de Barcelona va ordenar precintar el CIE de la Zona Franca; no es tractava del primer intent del consistori per tancar el centre. Aquest dimecres, el regidor de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, ha insistit que l'única solució pels conflictes d'aquests dies al centre és “el tancament” i que l'Ajuntament segueix explorant les vies per a fer-ho.

El consistori no ha estat l'únic que s'ha pronunciat aquest dimecres: el Sindicat Unificat de la Policia (SUP) ha denunciat que la seva situació dels agents és “desesperada” i “perillosa” a l'interior del CIE.

Etiquetas
stats