Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP tomba els primers pressupostos d'Ada Colau

La CUP Barcelona en compareixença

Yeray S. Iborra

Després de dies d'estira i arronsa, la CUP de Barcelona ha decidit: 'no' a la modificació de crèdit plantejada pel govern municipal, que havien de ser els primers pressupostos d'Ada Colau. L'allunyament polític pel judici del regidor cupaire Josep Garganté (i la defensa sense matisos de la Guàrdia Urbana per part de BComú), així com la distància mostrada pel govern en resposta a les deu al·legacions de la CUP als pressupostos han pesat massa. “No hi ha hagut cap proposta de reunió de BComú, com sí que han fet amb els altres grups”, ha lamentat la regidora Maria Rovira en compareixença a la seu de la CUP a Barcelona.

Maria Rovira ha explicat que dilluns van començar les trucades per trobar-se amb BComú i que el govern municipal va demanar als anticapitalistes que prioritzessin cinc de les deu al·legacions proposades. La CUP hi va accedir, amb la resposta negativa per part de BComú: “Ahir [dijous] vam rebre les respostes: no acceptaven ni una quarta part del que proposàvem”, ha dit la regidora. Rovira ha destacat que Colau ha rebutjat assegurar una renda mínima universal per a dones, suprimir la unitat d'antiavalots de la Guàrdia Urbana o fer avançar el Carnet Ciutat pels sense papers. “Ens trobaran de cara en perpetuar el model que ens ha portat fins aquí”, ha dit Rovira.

La resposta de la CUP deixa un escenari incert: el govern necessitava com a mínim l'abstenció dels cupaires per tirar endavant la modificació pressupostària. BComú ja tenia el suport d'ERC i PSC, però entre els tres sumen 20 regidors, a un de la majoria necessària per aprovar els comptes. Amb el 'no' de la CUP, Barcelona es quedarà sense modificació pressupostària com a mínim fins a l'estiu.

Tot i que Maria Rovira no ho ha descartat, sembla poc probable un acord d'última hora entre BComú i la CUP, pel que l'única alternativa que li queda al govern de Colau és buscar a contrarellotge una abstenció de Ciutadans, ja que el ple que ha de debatre la modificació de crèdit està convocat per dilluns que ve. Per part dels taronges, el regidor Francisco Sierra ha considerat “molt remotes” les possibilitats d'acord amb BComú. En tot cas, d'aquí dos mesos el govern de BComú pot tornar a plantejar a la resta de grups una modificació pressupostària dels últims comptes de Xavier Trias.

Al llarg d'aquests dies la CUP havia expressat la voluntat d'arribar a consens amb el govern municipal, però la mesa política dels anticapitalistes celebrada dijous a la nit, que reuneix a representants de les 13 assemblees de barris, va ser clara: cap membre va votar a favor de tirar endavant els pressupostos. La CUP deixa la porta oberta a arribar a una “nova modificació” i no senten que la seva decisió deixi la ciutat sense pressupostos: “No teníem pressupostos, de fet; es tracta d'una modificació”, ha dit Rovira.

El Govern manté el Ple de dilluns

Tot i el no de la CUP, el Govern ha confirmat el Ple extraordinari de dilluns que debatrà la modificació pressupostària. El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha explicat que mantenien converses amb la CUP per la modificació pressupostària “des del mes de gener” i que el 'no' dels anticapitalistes el deixa “perplex i trist”. Pisarello ha confiat que la CUP “recapaciti”.

Pisarello ha recordat a la CUP que els pressupostos “tenen un temps” i que moltes de les preocupacions de la CUP en matèria econòmica i social “s'endarreriran si no s'aproven amb aquesta modificació”. “Com a govern, mantindrem la negociació amb tots els grups”, ha insistit Pisarello, que encara veu marge per l'acord tant amb la CUP com amb Ciutadans.

“Estem d'acord amb el seu diagnòstic, i una bona part de les seves mesures s'han incorporat. La CUP de Barcelona haurà d'explicar-li als veïns i veïnes de Nou Barris o de la Zona Franca per què no hi arribarà el metro, o per què no creixeran les polítiques en habitatge”, ha etzibat Pisarello als anticapitalistes.

stats