Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

L'aposta de Barcelona de regular la prostitució convenç la Síndica de Greuges però divideix la FAVB

El govern municipal dotarà d'un marc normatiu la prostitució voluntària

Jordi Molina

Barcelona —

A poc a poc es van coneixent les posicions de cadascun dels agents socials de Barcelona en relació amb la prostitució. La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, està d'acord amb la proposta de l'Ajuntament de crear un nou marc normatiu per a l'exercici de la prostitució voluntària a la ciutat. En canvi, hi més dubtes a la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), on conviuen dues sensibilitats, una radicalment prohibicionista i una altra més propera a la regulació.

L'actual presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, entrevistada recentment per aquest mitjà i instal·lada en l'ala més prohibicionista, entén que la prostitució s'ha d'abordar en el marc “d'un estudi global de la pobresa a la ciutat”. En base a aquesta tesi, Menéndez no secunda la mesura de l'Ajuntament i recorda que la prostitució voluntària “és minoritària”. No obstant això, Albert Recio, vicepresident de la mateixa plataforma veïnal, sí que creu que la regulació “pot ser un dels camins” per protegir les dones que decideixen, lliurament, exercir la prostitució.

Tant Recio com Menéndez, tanmateix, sí que advoquen per obrir el debat a “totes les veus implicades” abans d'impulsar noves mesures.

Per la seva banda, la Síndica de Greuges ha valorat positivament l'aprovació d'ahir de crear un marc legal regulat, que va en la línia defensada per la Sindicatura des de fa anys. Vilà considera que l'enduriment de l'Ordenança de convivència per impedir la prostitució al carrer, principalment al Raval, amb més sancions a les prostitutes i els clients, no ha funcionat, i sosté que l'oferta de prostitució segueix viva i arrelada a Ciutat Vella.

Segons Vilà, en els casos en què la prostitució s'exerceixi de forma voluntària s'ha de reforçar la reinserció sociolaboral, però sempre prioritzant les condicions d'aquestes treballadores. La síndica diu que no li agrada veure dones exercint la prostitució al carrer i que per això cal abordar el fenomen amb alternatives realistes.

Aquest dimarts, en el marc de la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, l'Ajuntament va aprovar una proposició de Ciutadans amb els vots a favor de Barcelona en Comú, ERC i la CUP que donarà una major protecció i seguretat a les persones que exerceixen la prostitució, una de les demandes de col·lectius com Prostitutes Indignades, que suma anys de lluita per aconseguir espais on exercir “el seu ofici” al barceloní barri del Raval.

Veïns irrompen a l'Ajuntament

Durant la compareixença a la Comissió de Presidència i Seguretat, celebrada aquest dimecres, una desena de veïns del carrer d’en Robador, del barri del Raval, van irrompre a l’Ajuntament de Barcelona amb cartells “Es ven, Illa Robador”, com a mostra de protesta per la situació d’incivisme a la zona. L’oposició va aprofitar aquesta situació per carregar contra la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, a la que van acusar d’haver retirat els efectius de la Guàrdia Urbana. En canvi, fonts municipals alerten que són veïns amb interessos privats a la zona i vinculats amb l’anterior govern de CiU.

Abans, Pin havia insistit en què està treballant en un pla d’actuació conjunt de la Guàrdia Urbana amb els Mossos d’Esquadra al Raval i, en concret, a zones com el carrer d’en Robador. La regidora aposta per la mediació i una taula amb comerciants per abordar la problemàtic amb “diàleg i prevenció” abans d'adoptar mesures altres mesures que, amb anterioritat, havien “criminalitzat els col·lectius més vulnerables”. En acabar el debat, els veïns han qualificat d’improvisades les explicacions de la regidora de Ciutat Vella a la comissió.

Etiquetas
stats