eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

La mort dels editors

Com a editor de llibres i mitjans en l’època de la concentració i el multimèdia, Lara ha estat elogiat pel respecte amb què ha emparat escriptors i periodistes d'idees diferents i en ocasions ben contradictòries.

- PUBLICIDAD -

S’estan acabant els editors de diaris. S'ha fet notar arran de la mort de José Manuel Lara Bosch -editor de llibres com el seu pare, que s’havia abocat també a la televisió i la premsa-, però la figura històrica dels editors de diaris ja estava tocada d’anys ençà. D’ençà que la indústria de la comunicació començà a devorar l’empresa informativa.

Sense arribar als perfils mítics de Joseph Pulitzer ( New York World) - el mític referent del periodisme americà-, William Randolph Hearst ( New York Journal) - el malvat ciutadà Kane del cinema- o l’estricte Adolph S. Ochs ( New York Times), alguns editors espanyols havien assolit relleu històric.

Al segle XIX, el marquès de Brusi ( Diario de Barcelona) i al segle XX, el marquès de Luca de Tena ( ABC) i el comte de Godó ( La Vanguardia), tots tres distingits amb títols nobiliaris com els britànics Lord Northcliffe ( Daily Mail i The Times) i Lord Rothermere ( Daily Mirror).

Excepte els Godó o Nicolás Maria de Urgoiti ( El Sol), la majoria d’editors de diaris foren periodistes que contribuïren a la conversió de la premsa política liberal en una indústria informativa.

La figura reaparegué al final del desert franquista amb Rafael Calvo Serer ( Madrid) i Sebastià Auger (Grup Mundo) i durant la Transició amb noms destacats com Juan Tomàs de Salas ( Cambio 16 i Diario 16), Antonio Asensio ( Interviu i El Periódico de Catalunya) i Jesús de Polanco ( El País).

Els grans editors marcaren l’estil i la ideologia dels seus diaris, conservadors o liberals, monàrquics o republicans, franquistes o demòcrates. Ja no ha estat igual el cas de Lara, que ha jugat vàries cartes en una posició eclèctica més pròpia dels nous temps.

Com a editor de llibres i mitjans en l’època de la concentració i el multimèdia, Lara ha estat elogiat pel respecte amb què ha emparat escriptors i periodistes d'idees diferents i en ocasions ben contradictòries. No ha deixat de ser una rara avis, en una indústria on la figura de l’editor ja és excepcional. Sense oblidar el gegant multimèdia Rupert Murdoch ( The Times, The Sun, Sky News, etc, etc), ni Jeff Bezos, el fundador de Amazon i nou propietari de The Washington Post.

Ara mana el capital, anònim i canviant. I això comença a tenir conseqüències per al periodisme

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha