eldiario.es

Menú

Fascinant Matera

Les sassi o cases-cova de Matera han convertit aquesta ciutat del sud d'Itàlia en una destinació turística ‘chic’

Fins fa poc més de 50 anys milers persones vivien a les coves en condicions totalment primitives

La ciutat ha servit d'escenari per al rodatge de diverses pel\·lícules sobre la vida de Jesucrist

- PUBLICIDAD -
Vista de los sassi de Matera.

Vista dels sassi de Matera. Àlex Blancafort

El 1945 l'escriptor italià Carlo Levi va publicar la seva novel·la més coneguda, Crist es va aturar a Éboli. Novel·la autobiogràfica, narra les vicissituds de l'autor quan al 1935 va ser acusat de conspirar contra el règim de Mussolini. Levi va ser condemnat al desterrament en un remot poblet de Lucania (l'actual Basilicata), una de les regions més pobres i endarrerides d'Itàlia. Al llibre, Levi descriu la situació dels camperols de la regió com anterior a l'era cristiana. El títol expressa metafòricament el fet que els mitjans de transport, és a dir, la civilització, s'aturin a la ciutat d’Éboli, deixant al marge del progrés la resta de Lucania.

Quan un veu Matera per primer cop té literalment la impressió que la civilització mai va arribar aquí. Centenars de sassi -antigues coves-vivenda- conformen un paisatge que recorda com vivien els éssers humans al Paleolític.

La ciutat ha estat plató cinematogràfic i ha servit per recrear l'ambient dels primers temps de la religió cristiana. A vegades és coneguda com la segona Betlem i de fet les seves construccions recorden les típiques que solen posar-se en els pessebres nadalencs. Aquí s'han rodat pel·lícules com El Rei David, La Passió de Crist o L'Evangeli segons sant Mateu.

Matera és una de les ciutats més fascinants d'Itàlia. Ubicada a la famosa bota, les cavernes sobre les quals s'assenta aquesta població han estat habitades des d'aquella remota època.

 

Muchas cuevas se han convertido en establecimientos con encanto.

Moltes coves s’han convertit en establiments amb encant. Àlex Blancafort

 

Avui Matera és una destinació ‘chic’ i moltes de les seves antigues construccions s'han convertit en hotels o restaurants amb encant. Però fins fa poc més de cinquanta anys, prop de 25.000 persones habitaven aquestes cases-cova, excavades al tufo, la pedra característica d'aquesta regió. El 1952, el Govern italià va decidir que en ple segle XX era inconcebible permetre seguir vivint en condicions infrahumanes i va obligar a evacuar els sassi. Els seus habitants van traslladar-se a noves construccions del que avui conforma la Matera moderna.

No va ser fins a 1992, quan tota la part antiga va ser restaurada minuciosament i va ser declarada per la Unesco Patrimoni Mundial de la Humanitat.

 

Matera ha servido de plató para diversos rodajes.

Matera ha servit de plató per a diversos rodatges. Àlex Blancafort

 

Enfilada en la vora d'una profund barranc, Matera es compon d'un actiu barri superior i el més tranquil barri inferior, on es concentren els sassi. Des de la Estrada panoràmica dei Sassi, cap avall, s'obtenen les millors vistes. Per entendre Matera cal perdre’s entre els seus laberíntics carrerons i dormir en aquestes morades prehistòriques. Un té la impressió d'estar passejant per un pessebre de cartró pedra, on les teulades serveixen de sòl a nous habitatges en els nivells superiors.

 

El color de las casas es el de las típica piedra de la zona.

El color de las cases és el de las típiques pedres de la zona. Àlex Blancafort

 

Al llarg de la Via Madonna delle Virtu, s'arriba fins al barri Sasso Barisano que, entre altres atractius turístics, acull una reconstrucció dels sassi en miniatura i el Museu della Civita Contadina. El barri Sasso Caveoso per la seva banda conserva gairebé intactes les seves vivendes excavades a la roca. Entre les zones més antigues i importants destaca el barri Civita, amb la seva bellíssima catedral romànica.

Una altra de les grans sorpreses són les esglésies rupestres. Hi ha més d'un centenar, esculpides literalment a la roca, i que van ser fundades entre els segles VIII al XII per monjos bizantins provinents majoritàriament de l'Àsia Menor. Moltes d'elles conserven frescos. Els millors es troben a les esglésies de Santa Maria di Idris i Santa Lucia alle Malve.

La màgia de Matera és encara més gran de nit. Passejar pels seus carrerons i els clarobscurs que provoca la il·luminació nocturna transporta al viatger a un autèntic viatge a través del temps.

Vueling vola de Barcelona a Bari.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha