eldiario.es

Menú

Més austeritat per als treballadors de la sanitat concertada

Els treballadors podran perdre un 7% del seu sou a causa de la disminució de l’aportació de la Generalitat

Les patronals del sector pretenen augmentar la jornada laboral i reduïr els complements salarials

El conveni actual serà vigent només fins al 7 de juliol ja que la reforma laboral posa fi a l’ultraactivitat dels convenis

- PUBLICIDAD -

Tres anys de retallades a la sanitat catalana ja han degradat d'una manera o altra les condicions laborals dels treballadors del sector. Però aquesta situació és lluny d’acabar-se. Les patronals de la Xarxa Hospitalària de Utilització Pública (XHUP), que inclou els centres sanitaris concertats -siguin públics (com ara els diferents consorcis) o privats (per exemple, l’hospital de Mollet del Vallès)-, volen reduïr dràsticament les condicions del conveni sectorial. El dimarts van presentar la seva proposta als sindicats (UGT, CCOO i Metges de Catalunya), que els quals la van qualificar d’”inacceptable”.

Els treballadors ja estaven al corrent de la reducció en un 4,6% de l’aportació de la Generalitat al sector, que comportarà la disminució de més d'un 7% de la despesa de massa salarial. Però les patronals també volen augmentar la jornada laboral per equiparar-la al decret del Govern que afecta als empleats públics, així com reduir diferents complements de sou.

“Volem un conveni de sector però no a qualsevol preu”, ha explicat Rosalía Port Gimeno, responsable d’acció sindical de la Federació de Sanitat de CCOO. La negociació es veu condicionada pel venciment de l'actual conveni el proper 7 de juliol. Com passa en altres sectors, la fi de l’ultraactivitat del conveni –una de les disposicions de la reforma laboral votada pel Partit Popular– deixa una incògnita sobre què passarà si després d'aquesta data no hi ha acord, ja que les patronals es neguen a signar una treva que permeti allargar l'actual conveni.

Els treballadors es movilitzen aquest dijous juntament amb empleats d’altres sectors que també estan afectats per la fi de l’ultraactivitat dels convenis. “Està tothom en peu de guerra”, diu Port Gimeno. Tanmateix, els sindicats no volen només protestar sinó també fer propostes. En aquest sentit, CCOO ha proposat que es retallin els sous dels directius, les quotes que les empreses paguen a les organitzacions patronals i les quotes de gabinets jurídics que contracten. La propera reunió entre les dues parts tindrà lloc la setmana vinent.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha