Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El concejal y la funcionaria de Chamberí que negaron licencia de obras a la pareja de Ayuso acabaron fuera de sus puestos
El PP de Feijóo cierra filas con Isabel Díaz Ayuso
OPINIÓN | '¡No disparen al periodista!', por Raquel Ejerique
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

El cas de les pròtesis caducades, quan la corrupció atempta contra la salut

La Guàrdia Civil entra a l'ajuntament de Reus, on va detenir a la primera tinent d'alcalde pel cas Innova

Blanca Blay

“Estem acabant de recollir la informació de tots els centres. El risc que identifiquem en aquests moments és que la pròtesi implantada tingui una durabilitat mitjana més baixa del que és habitual”, explica el Subdirector general de Serveis Sanitaris, Josep Davins i Miralles, a Catalunya Plural sobre el cas de les protèsis de genoll, maluc o columna caducades. La implantació d'aquestes, sense tenir el certificat de garantia sanitària o amb un etiquetatge falsificat, obliguen ara a què es consideri reoperar a 14 pacients de l’hospital Sant Joan de Reus, tal com va avançar El País aquest cap de setmana. Tot i que de moment es desconeix l’abast del dany i el nombre de pròtesis caducades que s’haurien implantat, aquest cas podria arribar a afectar a pacients d’una trentena d’hospitals a Catalunya i fins i tot d'altres Comunitats Autònomes on la mateixa empresa fabricant també podria haver tingut contractes amb alguns hospitals.

L’empresa encarregada de la fabricació i comercialització de les pròtesis, la reusenca Traiber, hauria exercit pressions a alts càrrecs municipals de CiU perquè el 2014 el centre Sant Joan de Reus, que havia deixat de comprar aquests productes sanitaris a Traiber tres anys enrere, tornés a contractar els productes sanitaris amb ells. El regidor de la CUP David Vidal, que va destapar el cas Innova, lamenta en declaracions a Catalunya Plural el “llarg camí d’imputacions”, en al·lusió a les darreres notícies a Reus. Segons ell la contractació de l’empresa Traiber podria estar relacionada amb la peça 4 del cas però fa una crida a la tranquil·litat: “Calma, mirem què ha passat i esperem poder personar-nos i reafirmar que estem davant d’una xarxa criminal organitzada que compta amb un nombre de persones indeterminat que han aprofitat el coneixement del sector i els contactes per fer malifetes en l’àmbit de la gestió sanitària”.

Segons ha pogut confirmar Catalunya Plural, se’ls hi haurien implantat pròtesis de Traiber a prop de 3.500 pacients en una trentena d’hospitals a Catalunya i el 70 o 80% de les operacions s’haurien fet als hospitals de Sant Joan de Reus (on van tenir lloc unes 1.700), Delfos, Quirón i Sagrat Cor. Tot i que de moment només es coneixen aquests noms està previst que la llista de tots els centres es faci pública. L’empresa, que ‘havia fet trampes’ segons indica Davins, embalava material que tenia caducat i falsificava l’etiquetatge. “El fet que hagis rebut un implant d’aquesta empresa no significa que sigui fraudulent, tot pacient a qui se li ha implantat una pròtesi ha d’estar tranquil”, adverteix. El subdirector general de Serveis Sanitaris anima però a què, si alguna persona vol comprovar si la seva pròtesi és d’aquesta empresa, consulti l’alta hospitalària. “Jo comprovaria si guardo l’informe i miraria quina empresa és la fabricant de la pròtesi”, ha explicat a Catalunya Plural.

La investigació sobre Traiber

A inicis del 2014 l'hospital Sant Joan de Reus va tornar a comprar els productes sanitaris de Traiber, un contracte que es va mantenir fins el passat mes de Novembre. Van ser, de fet, els extreballadors de l’empresa qui van denunciar a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) sobre l’estat dels productes venuts i les pràctiques fraudulentes comeses. Respecte a les possibles pressions, Davins ha matisat que “cada proveïdor decideix la seva política de compra”. “La nostra competència vetlla perquè els materials fabricats siguin de màxima qualitat i tinguin una autorització per part de l’Agència Espanyola. En aquest sentit, en tota la política de compres nosaltres no hi entrem ni tenim res a comentar”, ha justificat Davins.

Aquest dimarts el departament de Salut ha emès un comunicat en què assegura que el 7 de novembre es va ordenar la cessió d'implantació de les pròtesis d'aquesta marca. El regidor de la CUP a Reus David Vidal assegura que “és una vergonya que una societat, unes empreses municipals es vegin afectades per totes aquestes operatives policials”, i critica “la temeritat i la imprudència del govern de CiU i el PP”.

A partir de rebre l’avís de l’AEMPS, Inspecció Sanitària de la Generalitat es va presentar a la seu de l’empresa a Reus amb els inspectors i es van confirmar les irregularitats “de manera immediata”. “Per tant es va paralitzar i precintar tota l’activitat de l’empresa”, remarca Davins. Després que s’ordenés paralitzar tota l’activitat de Traiber, es van identificar i contactar a tots els centres sanitaris on s’havien implantat pròtesis de l’empresa reusenca per fer el seguiment de tots els pacients. Segons ha pogut saber Catalunya Plural, en l’acta del Consell Administratiu de l’Hospital de Reus del 27 de Novembre s’informava dels fets i s’avisava que s’havia ordenat la revisió de totes aquelles pròtesis de Traiber implantades des del 2005. També es demanava que no es fes difusió de la informació als mitjans perquè no era bo aixecar alarmisme.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats