Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sindicats i entitats surten al carrer per reclamar al Govern “pressupostos socials ara”

Capcelera de la manifestació

Oriol Solé Altimira

Els sindicats han sortit als carrers de Barcelona aquest dissabte per reclamar al Govern que inclogui canvis fiscals progressius i més despesa social en els pressupostos que aprovarà el proper 29 de novembre. UGT i CCOO, amb el suport d'un centenar d'entitats socials i de partits com el PSC, Catalunya Sí Que és Pot i la CUP, han demanat a l'Executiu que gravi més a les rendes més altes i, en el capítol de la despesa, inclogui als comptes la Renda garantida de Ciutadania (RGC).

Tot i la demanda sindical, el Govern, pressionat per Convergència, s'ha negat a tocar l'IRPF i l'impost de successions i donacions en la llei de mesures fiscals que acompanya els comptes. Tampoc ha inclòs en els comptes el nou impost als béns de luxe, que es tramitarà al Parlament si la CUP dóna suport als pressupostos. El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, va argumentar que els canvis fiscals progressius que reclamen, entre altres, els sindicats, no genereban consens suficient . Amb tot, des de l'Executiu han revelat que els comptes pel 2017 inclouran uns 1.000 milions més de despesa social que els del 2015.

Per contra, els sindicats consideren que el Govern podria fer més en els comptes –“Es pot fer ara”, era el lema de la manifestació–, especialment després dels anys de retallades. El secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha reclamat un “gir” en els pressupostos per “donar resposta” a l'emergència social de part de la ciutadania catalana. Ros ha demanat “fugir” de la prioritat per quadrar els comptes i que el Govern inclogui en els comptes una partida per a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).

En la seva intervenció, el líder de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha reclamat al Govern que treballi per aconseguir més ingressos entre les rendes més altes, pujant l'IRPF a partir dels 60.000 euros, pujant Successions i Donacions i amb un impost especial a la riquesa. “És possible fer ara una fiscalitat més justa per la Renda Garantida”, ha sentenciat.

En el pla polític, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que el Govern pot fer “molt més tant en despeses com en ingressos” per afrontar la crisi social. Iceta ha considerat que als comptes catalans “hi ha marge” per alleugerir la càrrega fiscal a les rendes baixes i repercutir-lo en les altes. “Es pot fer ara, no cal esperar a la independència. Volem que el Govern passi de les paraules als fets i sobretot als números”, ha afegit Iceta.

Per la seva banda, el líder de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, ha aprofundit en les crítiques a Oriol Junqueras de la seva col·lega d'ICV, Marta Ribas, i ha demanat al vicepresident “que escolti el clam de sindicats i entitats socials”. Amb tot, ha assegurat que el seu grup “no té bones sensacions” amb el projecte de pressupostos del Govern, i ha recordat que JxSí i el PP han tombat els intents del Parlament per comprometre l'Executiu en matèria de fiscalitat progressiva. “La primera proposta democràtica és la lluita contra la desigualtat”, ha conclòs Rabell.

També ha participat en la manifestació la diputada de la CUP –el soci parlamentari del Govern–, Mireia Vehí. “Celebrem que el debat pressupostari desbordi el Parlament i els sindicats el portin al carrer”, ha afirmat. Així mateix, ha explicat que el seu grup intentarà acordar amb el Govern uns pressupostos “de ruptura i procés constituent” que incloguin “mesures clares de justícia social i distribució de la riquesa”.

Etiquetas
stats