Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La proposta de renda garantida de JxSí arribaria a mil euros per una parella amb fill el 2022

Acció per exigir que s'aprovi la Renda Garantida de Ciutadania ja, el passat dimecres

Siscu Baiges

Barcelona —

Junts pel Sí ha posat sobre la taula, finament, la seva proposta econòmica de Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que fa tres anys que es debat al Parlament de Catalunya. La coalició que governa Catalunya proposa que d’aquí a cinc anys una parella amb un fill rebi mil euros al mes gràcies a la RGC. El 2017, en cobraria 609 a partir de l'1 de juliol. Aquesta proposta ha resultat molt decebedora pels membres del grup promotor de la iniciativa legislativa popular (ILP) que va portar la Renda Garantida al Parlament i per tots els grups que formen la ponència que l’està analitzant, tret de JxSí.

Mentre el portaveu de JxSí a la ponència, Chakir el Homrani, plantejava la proposta dins la ponència parlamentària, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, publicava al seu compte de Twitter els seus trets principals. Feia especial incidència en què una parella amb un fill rebria mil euros mensuals. Al tuit, però, no especificava que això seria d’aquí a cinc anys.

Si la Renda Garantida comencés a aplicar-se a partir de l’1 de juliol de l’any vinent, tal i com assumeix JxSí en el document que ha presentat aquest divendres, una parella amb un fill rebria 609 euros. Això representa només 75 euros del que reben actualment un grup familiar com aquest gràcies a la vigent Renda Mínima d’Inserció. Per aquest motiu, el portaveu del grup promotor de la ILP, Diosdado Toledano, ha mostrat la seva indignació: “Per rentar la cara a la Renda Mínima d’Inserció no valia la pena aquests tres anys de treball”. Toledano ha utilitzat termes com “frau total”, “escàndol” o “vergonya” per referir-se a la proposta de JxSí .

El Homrani ha sortit de la reunió de la ponència conscient del rebuig de la resta de grups parlamentaris, als quals s’ha compromès a fer-los arribar dilluns un document amb tots els detalls del contingut econòmic de la seva proposta. Ha explicat, però, que la primera persona d’una família beneficiària de la Renda Garantida rebria l’1 de juliol el 75% de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), la qual cosa equivaldria a 500 mensuals. La segona persona d’aquest grup familiar rebria 55 euros, i la tercera, 54 euros més. També ha explicat que d’aquí a cinc anys, a partir de la tercera persona beneficiària s’assignaria un increment lineal de 100 euros, anuals per cada membre del nucli familiar arribar a sis beneficiaris.

Aquest darrer apartat ha molestat especialment els portaveus dels altres grups parlamentaris. Raul Moreno, del PSC, ha considerat quasi una broma que es destinin uns 8 euros mensuals als nens que formen part d’una família vulnerable. En termes semblants s’han expressat, a la sortida de la reunió, la portaveu de Ciutadans, Noemí de la Calle, i Marta Ribas, de Catalunya Sí que es Pot.

Marta Ribas ha qualificat de “totalment insuficient” la proposta de JxSí. “Han calcul·lat la quantitat que volien gastar-se en aquesta Renda Garantida i l’han ajustada en funció d’aquests diners”, ha dit. Actualment, el Govern de la Generalitat dedica 173 milions d’euros a la Renda Mínima d’Inserció i, si s’apliqués la seva proposta, el 2017 n’hi dedicaria 220 milions. El 2022, quan s’assolís el màxim de les aportacions fetes pel govern català n’hi dedicaria 544. L’acord consensuat per la resta de grups parlamentaris elevaria a uns 2.000 milions anuals la partida dedicada a la RGC, segons Diosdado Toledano.

La consellera Dolors Bassa ha demanat reunir-se la setmana que ve amb portaveus dels grups parlamentaris que avui han rebutjat la seva proposta. Si en la nova reunió de la ponencia, el proper dia 14, no s’arriba a un acord entre les posicions de JxSí i els altres grups, és previsible que s’aprovi la proposta consensuada per part d’aquests. Aquest acord passaria, tot seguit, a la Comissió que hauria de donar el vist-i-plau perquè el debatés el Ple del Parlament. El Homrani ha afirmat que és possible que la llei s’aprovi abans no acabi l’any però ha deixat entendre que això exigiria el vot positiu de JxSí, circumstància que, ara per ara, sembla molt difícil d’assolir.

Els promotors de la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania, que representen les més de 120.000 firmes a favor seu que van entregar al Parlament la tardor del 2013, ja han anunciat que convocaran manifestacions i un dejuni a la plaça de Sant Jaume coincidint amb el debat dels pressupostos de la Generalitat, si no s’aprova la llei amb els continguts mínims que reclamen.

Etiquetas
stats