Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Cinc associacions organitzen el primer congrés d'aturats a Catalunya

Cartell del congrés d'aturats de Catalunya

Tomeu Ferrer

Barcelona —

En plena crisi, els aturats de més de 45 anys demanen atenció. Passada una habitual primera etapa de frustració, algunes de les persones que no tenen feina han decidit obrir a Catalunya un escenari d'organització i reivindicació, que es traduirà aquest dijous en el primer congrés d'aturats majors de 45 anys de Catalunya. Els convocants són cinc associacions catalanes d'aturats: entitats de les localitats de Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Badia del Vallès, l'Hospitalet de Llobregat i Olot.

“Volem que l'Administració no s'oblidi del nostre col·lectiu. Per això aspirem a estar presents juntament amb altres interlocutors en les comissions d'ocupació locals”, ha explicat el portaveu d'aquest grup d'entitats, Javier López. Segons explica Isabel Martínez, una altra de les organitzadores del congrés, pretenen cridar l'atenció de l'opinió pública i dels poders polítics i econòmics per posar el focus en els aturats de més edat. “Ens sentim els grans oblidats”, afirma Javier López.

Efectivament, els aturats de més edat veuen com, tot i la crisi general, l'atenció se centra en els més joves. “No diem que això no sigui important”, puntualitzen. Però tot i així les persones grans que han perdut la feina per culpa de la crisi i els canvis legals propiciats per la reforma laboral de PP i CiU se senten apartades de les iniciatives que es posen en marxa per reduir la desocupació. Fins i tot els programes europeus s'obliden d'ells, denuncien.

“Hi ha un fals clixé que perjudica la nostra reinserció laboral” afirma López. Es tendeix a pensar que les persones amb experiència no acceptaran salaris de menys de 1.000 euros o que seran més problemàtics per a les empreses a l'hora de reclamar els seus drets laborals, indiquen.

Aquesta reclamació de visibilitat, afegida a la necessitat de posar en valor la seva experiència, explica que el congrés, que se celebra aquest dijous a Santa Coloma, porti com a subtítol: “El valor de l'experiència”.

Les cinc organitzacions d'aturats treballen preparant el congrés des del març passat. És una mostra més de la seva activitat contra una situació que amenaça de deixar a grans col·lectius de treballadors sense un lloc actiu en la societat.

Les entitats en qüestió són l'Associació d'Aturats Majors Actius (APMA), de Santa Coloma de Gramenet; l'Associació d'Aturats Actius Garrotxa 40 (ADAG40), d'Olot; l'Associació d'Aturats de +50 de l'Hospitalet de Llobregat (ASSAT50), l'Associació de persones aturades de Badia del Vallès “Club de la Feina”, i Parad@s +50, de Terrassa. Totes són associacions nascudes en poblacions amb una taxa d'atur molt important i amb una tradició d'autoorganització notable.

El doble atur

El doble aturL'ombra on han quedat amagats els aturats de més edat ha provocat que la seva situació passi gairebé desapercebuda. Un dels efectes més negatius és el que anomenen el “doble atur”. Es tracta de la situació que afecta moltes famílies on el pare, amb més de 50 anys, no té feina, però que s'agreuja perquè el fill, amb 25 tampoc no en troba“.

L'última reforma legal, que ha impedit que moltes persones puguin acollir-se a subsidis a partir dels 55 anys anys i després d'haver esgotat totes les prestacions, és una bomba de rellotgeria. Encara més si es té en compte que s'ha endurit la normativa de jubilació: ara es reclamen més anys de cotització i només es tenen en compte els últims exercicis en comptes de calcular la quantia de la jubilació.

A la taula, activistes i polítics

A la taula, activistes i polítics

El congrés serà també un fòrum on s'escoltaran les aportacions sobre el futur de les pensions de Daniel Raventós, un dels impulsors de la Renda Garantida Ciutadana, i d'Eduardo Rojo Torrecilla, catedràtic de dret al Treball. També hi intervindrà Diosdado Toledano, un veterà activista sindical i promotor de la Iniciativa Legislativa Popular per una Renda Garantida Ciutadana. Al programa hi destaca, a més, la conferència del doctor Josep Moya, que presentarà un estudi elaborat sobre les conseqüències psicològiques de l'atur en les persones d'entre 45 i 60 anys.

En l'apartat polític hi haurà intervencions de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, i del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. A més, està previst un debat amb la participació de l'exministre de Treball, Valeriano Gómez (PSOE), i de Carles Campuzano (CiU), sobre els reptes de la cohesió, la justícia social i la creació d'ocupació efectiva. Curiosament, Gómez va signar una reforma laboral molt dura en nom del PSOE i Campuzano era el portaveu de CiU durant la tramitació de la reforma laboral del PP, en la qual les esmenes dels catalanistes conservadors van endurir aspectes clau de la nova normativa.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats