Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El llibre electrònic arriba per fi a les biblioteques públiques catalanes

España suma ya más de 100.000 libros electrónicos registrados

Cristina Palomar

Era una assignatura pendent, però al final el llibre electrònic ha arribat a la xarxa de biblioteques públiques catalanes. Després de superar molts esculls, com els drets d’autor de les obres, les exigències de les editorials i el procés de gestió de les col·leccions; el nou servei de préstec gratuït eBiblio Catalunya ofereix des del mes de juny als usuaris un catàleg de 1.900 títols d’obres en català i castellà per a adults i infants. L’oferta actual s’anirà incrementant paulatinament i complementarà el fons actual de prop d’11 milions de llibres, 1,2 milions de documents sonors i 1,3 milions de DVD que es pot trobar físicament a les 387 biblioteques. L’objectiu és superar el milió de préstecs digitals anual.

Els continguts electrònics, accessibles a través del web catalunya.ebiblio.cat, estan agrupats per diverses temàtiques de ficció i no ficció, i per accedir-hi l’usuari només necessita identificar-se amb el número del carnet i la seva contrasenya. La lectura dels llibres digitals durant 21 dies es pot fer a través dels dispositius habituals: tauletes, ordinadors personals, mòbils intel·ligents i ebooks, i la seva lectura és possible per streaming (reproducció en temps real) a través de qualsevol navegador o mitjançant descàrrega. En aquest últim cas, caldrà tenir instal·lada l’aplicació gratuïta Adobe Digital Editions i disposar d’un compte Adobe ID.

A diferència d’altres mercats com el nord-americà, on la lectura electrònica és un hàbit bastant generalitzat entre els majors de 16 anys i les biblioteques públiques l’ofereixen des de fa anys, la introducció del llibre digital a Catalunya ha resultat sorprenentment lenta i a les biblioteques públiques encara ha costat més. Tanmateix, des de fa quatre anys el nombre de persones amb dispositiu electrònic de lectura –sobretot entre els joves de 14 a 24 anys- s’ha anat incrementant i les perspectives de creixement són bones malgrat que els hàbits de llegir llibres continuen sent molt baixos.

El préstec gratuït de llibres digitals s’ha posat en marxa coincidint amb la celebració de l’Any de les Biblioteques i ha estat promogut pel ministeri d’Educació, Cultura i Esports, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona en un intent d’acabar amb les descàrregues il·legals de continguts. El nou servei té moltes avantatges per a l’usuari. La facilitat d’accés per començar. Els continguts estan disponibles tots els dies de l’any, vacances incloses, i es poden reservar i consultar des de qualsevol lloc perquè superen les limitacions que suposa l’àmbit físic de les biblioteques.

La prioritat de cara a aquest any és incorporar les novetats que apareguin al mercat editorial i que s’adeqüin a la política de col·lecció de les biblioteques públiques catalanes. A mig termini també es planteja incorporar continguts digitals de petites editorials, segells independents i continguts autoeditats pels usuaris. A nivell tecnològic s’està treballant per crear eines que permetin compartir experiències de lectura, crear comunitats de lectors i evitar que l’usuari hagi de cercar separadament els llibres digitals i en paper. En paral·lel també cal negociar amb el sector editorial i arribar a acords de pagament per ús i no per les llicències que actualment es paguen tant si hi ha descàrregues com si no.

Etiquetas
stats