Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas culpa l'Estat de “l'espectacle” de les autonomies barallant-se per les “engrunes”

Artur Mas ha demanat a l'Estat un repartiment assimètric del dèficit.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat aquest dijous l'actitud poc “madura” de l'Estat, que permet l'“espectacle absurd” d'unes comunitats autònomes que es barallen per les “engrunes”, en relació amb el repartiment dels objectius de dèficit per el 2013. Mas ha dedicat part del seu discurs d'obertura de la XXIX reunió del Cercle d'Economia a Sitges al repartiment dels objectius del dèficit i als pressupostos de la Generalitat del 2013, que el seu Govern encara no ha presentat.

Igual que ha fet el president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, Mas ha insistit en la necessitat d'un dèficit asimètric entre els territoris espanyols, de la mateixa manera que s'ha aplicat a la UE. “Si es pretén que les comunitats més endeutades i amb finançaments tocats compleixin el mateix que altres que estan millor és com si a Espanya li demanessin el mateix que a Àustria. Hi ha una asimetria sideral a Europa i sembla que a Espanya sigui un pecat mortal”, ha recalcat el president català.

Mas ha explicat que Espanya, en passar d'un sostre de dèficit el 2013 d'un 3% a un 6,5% del PIB, ha obtingut 35.000 milions d'euros addicionals, dels quals l'Administració central es queda amb 33.000 milions i les autonomies amb 2.000 milions. “I ara les comunitats pel que s'estan barallant és per engrunes”, un “espectacle absurd” del qual Mas ha culpat l'Estat, que hauria, al seu parer, de comportar-se de manera “més madura”.

Després de defensar els esforços de Catalunya, el cap del Govern català ha avisat que “si no es dóna més marge als que més contribueixen, el conjunt es resisteix”. Davant els principals empresaris de Catalunya, Mas ha defensat la posició del seu Executiu de no presentar pressupostos perquè, amb l'actual objectiu de dèficit del 1,3%, s'haurien de fer uns ajustos “tan brutals que desmantellarien l'Estat de benestar”.

Etiquetas
stats