Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El malestar social de Nou Barris esclata al centre de Barcelona

Manifestació des veïns de Nou Barris al centro de Barcelona. /ENRIC CATALÀ

Enric Català (fotos) / Pau Rodríguez

Barcelona —

A Nou Barris, el districte més pobre de Barcelona, hi ha cansament. Els veïns es consideren abandonats per l'Administració i enfonsats en una situació d'emergència social per a la qual no tenen més resposta que la protesta. Per això ahir més de mil persones van baixar des de Nou Barris al centre de la ciutat en una manifestació sota el lema No és pobresa, és injustícia, amb el qual exigeixen a l'Ajuntament de Barcelona un pla de rescat social al marge de la caritat.

La marxa, convocada per Nou Barris Cabrejada -plataforma que congrega més de 100 entitats del districte-, i amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), va recórrer la Via Laietana fins plaça Sant Jaume. Amb torxes i al crit de “Trias, escolta, Nou Barris està en lluita”, els veïns van arribar davant de la seu del consistori i allà hi van llegir el manifest. “Exigim un gir social en els pressupostos i en les polítiques públiques”, van proclamar.

La situació a Nou Barris és límit. Es tracta del districte més castigat per la crisi econòmica, encara que sempre ha estat dels més pobres de Barcelona. Amb dades de 2012, la seva renda mitjana es troba 43 punts per sota de la de la capital catalana. Fins a extrems com el de Ciutat Meridiana, una zona amb una renda que amb prou feines arriba al 37,5% de la mitjana.

Per reafirmar-se en aquestes dades, Nou Barris Cabrejada ha elaborat un diagnòstic que ahir va lliurar a l'Ajuntament i a la Generalitat. S'hi recorda que aquest districte acumula el 80% de les queixes que arriben al Síndic de Greuges ('defensor del poble') i que és el més castigat pels desnonaments -concentra el 25% dels que es produeixen a Barcelona, 5 al dia, segons els activistes. També és el que rep més ajudes de renda mínima i dels serveis socials en general.

Etiquetas
stats