Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP demana que es posi ja data al referèndum d'independència

El diputat de la CUP, Albert Botran, durant una intervenció al Parlament

Arturo Puente

La CUP es va presentar a les eleccions del 27 de setembre proposant-se com “acceleradors del Procés”. Ara, passades les diatribes de dues votacions pressupostàries, un debat d'investidura i una qüestió de confiança, la formació vol recuperar aquell esperit, en un any en què el Govern promet que celebrarà el referèndum sobre la independència.

Els anticapitalistes han premut aquest dimarts l'accelerador en reclamar que es determini “en les pròximes setmanes” la data en què se celebrarà aquest referèndum. Així ho ha reclamat el diputat Albert Botran, qui a més ha deixat caure que si depengués del seu grup aquesta data seria abans del proper estiu. El Govern ja va engreixar la setmana passada la idea d'un eventual avanç de la data respecte del termini que es marquen com a límit, l'última setmana de setembre.

Els cupaires fan seva la teoria del carril doble del Govern, segons la qual d'una banda avancen en la reclamació del referèndum pactat en el fòrum del Pacte Nacional pel Referèndum, que agrupa totes les sensibilitats sobiranistes, mentre a l'altre carril avancen cap al referèndum no acordat. Així, segons ha considerat Botran, concretar la data del referèndum no és incompatible amb l'estratègia del Pacte de buscar pactar amb l'Estat.

De fet, per a la CUP aquest és el fòrum en el qual s'hauria d'acordar la data, per ser l'espai en què es troben la majoria de les forces que donen suport al referèndum. No obstant això, el manifest del Pacte aprovat la setmana passada no va més enllà de la petició activa d'un referèndum al Govern espanyol, i evita tota expressió que pugui ser entesa com un eventual suport al referèndum unilateral.

En coherència amb la petició de fixar ja la data del referèndum i amb la idea que pot fer-se abans de l'estiu, la CUP ha reclamat als independentistes que iniciïn ja la campanya pel 'sí'. Segons ha explicat Botran, la seva candidatura se sumarà a la campanya conjunta, tot i que també mantindrà una línia pròpia per posar l'accent en els aspectes de la independència que són més propers als anticapitalistes.

En el seu torn d'intervenció en les rodes de premsa dels dimarts, el portaveu de JxSí, Roger Torrent, ha considerat que a qui correspon fixar la data del referèndum és al Govern, i en concret al president, que és qui pot aprovar el decret de convocatòria. Torrent sí que ha garantit que els recursos interposats per PSC i Ciutadans contra la disposició addicional dels pressupostos per al referèndum no canviaran els plans de l'Executiu de celebrar-ho, ni tan sols amb un dictamen contrari.

Etiquetas
stats