Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau renova l’empresa Barcelona Regional per investigar presumptes irregularitats de CiU

L’alcaldessa Colau pren el control de Barcelona Regional, l’agència de desenvolupament urbà

Jordi Molina

Barcelona —

“Davant els dubtes prudència, però sobretot transparència”. Així ha resumit aquest dilluns el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, el full de ruta que seguirà l'Ajuntament de Barcelona per aclarir les presumptes irregularitats que va poder cometre la direcció de Barcelona Regional (BR) durant el mandat de CiU. Per facilitar el treball de la Fiscalia de Catalunya, el consistori ha anunciat que assumeix el poder de BR i cessa a la fins ara cúpula municipal, presidida per l'ex tinent d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, i dirigida per Willy Müller.

L'anunci arriba després que ahir El Periódico de Catalunya informés que el director general de Barcelona Regional, Willy Müller, va adjudicar dos contractes per un import de 22.500 euros a Antonio Herrero Bergés. Amb el detall que Müller i Herrero van ser socis amb anterioritat, en dues companyies ja extingides. La relació entre tots dos exsocis ha cridat l'atenció de Fiscalia de Catalunya, que ha obert una investigació per aclarir el motiu i abast d'aquestes adjudicacions, de les que sol·licita tota la informació.

Barcelona Regional és una empresa pública creada per l'Ajuntament l’any 1993 per a la planificació estratègica de la ciutat amb motiu dels Jocs Olímpics. El paper de Vives i Müller ha estat clau en l’anterior govern municipal i els dos contractes en polèmica assenyalen a Müller. El primer per una adjudicació a l'octubre de 2012 per un estudi sobre l'adequació d'usos del Port Olímpic, per un valor de 4.500 euros; i el segon per un estudi d'adequació dels hangars del port per ubicar l'exposició 'From de Seafront to the Waterfront', per valor de 18.000 euros -i que va servir a l'anterior govern municipal per presentar el seu projecte de reforma del Morrot-.

Pisarello ha explicat que l'alcaldessa, Ada Colau, va signar el passat divendres un decret per assumir el càrrec de presidenta de BR, mentre que la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, assumia la vicepresidència. Divendres que ve s'acabarà de constituir el nou consell d'administració, que en circumstàncies normals s'hagués produït al setembre. Els canvis al capdavant de BR serviran, segons Pisarello, “per facilitar” la investigació sobre el funcionament de l'agència. “Permet a l'alcaldessa impulsar amb la màxima celeritat l'obertura d'un expedient informatiu intern per aclarir els greus fets descrits per la Fiscalia o aquells fets que se’n puguin derivar”.

D'aquesta manera es posa punt i final al mandat de Müller, mà dreta de Vives que, al seu torn, ha estat un dels homes forts de Xavier Trias. Vives, que va concedir una entrevista a aquest mitjà encara al capdavant del càrrec en la que va insistir en la transparència de la seva gestió, avui ha tornat a sortir a la palestra per redundar en la mateixa idea. “Defensem la feina feta a Barcelona Regional, una peça fonamental de la ciutat, amb la màxima transparència”, ha dit l'ex tinent d'Hàbitat Urbà en un tweet.

Vives ha comparegut a l'Ajuntament poc després que ho fes Pisarello i ha dit estar “molt tranquil” sobre el treball desenvolupat per l'empresa municipal i s’ha desvinculat de la investigació. “La Fiscalia es va dirigir a BR per dir-nos que investigaven a vuit empreses que tenien un mateix soci, Antonio Herrero, i nosaltres els vam lliurar els informes de dos contractes”, ha argumentat el regidor convergent, que ha anunciat la seva renúncia al càrrec, així com els quatre membres del consell d'administració nomenats durant el govern de Trias.

No obstant això, el fins ara president de BR ha volgut matisar a Pisarello i ha assegurat que es tracta “d'una renúncia i no d'un cessament”, tal com va passar fa quatre anys amb el traspàs del govern, llavors del PSC i ICV a CiU. Els canvis en els òrgans de govern es produiran quan es convoqui la junta d'accionistes, una potestat que segueix sent de Vives, com ell mateix ha subratllar en declaracions als mitjans.

Etiquetas
stats