Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Crida Constituent, una nova candidatura “de ruptura” per a unes eleccions en clau constituent

La Crida Constituent s'ha presentat aquest dissabte davant de la presó Model / @CConstituent

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

L'esquerra transformadora catalana té una nova candidatura, Crida Constituent, una nova formació presentada aquest dissabte a Barcelona que rebutja frontalment una reedició de la transició del 78 i pretén articular una majoria al voltant de la idea de la ruptura constituent. El nou espai s'ha mostrat davant de la presó Model de Barcelona i es planteja com un bloc que entén la independència com a ruptura, tant contra les elits espanyoles com contra l'oligarquia catalana.

En el seu acte públic diferents membres de la Crida han subratllat que és “necessari superar el marc de la Constitució espanyola i el règim polític del 78 per poder avançar en l'alliberament nacional i social del poble català”. Segons afirmen, els eixos de la nova formació són tres: la ruptura de l'actual marc juridicopolític, canvis en el model econòmic, social, territorial i energètic, que han de “respondre a les necessitats de les classes populars”, i, finalment , “unes noves institucions del poder popular”.

“Aquest marc”, afirmen en una nota de premsa, “ha de permetre la proclamació de la República Catalana i l'obertura d'un procés constituent popular” que serveixi per posar “les riqueses del país en mans de la majoria”. La Crida Constituent anuncia també una proposta sobre actuacions prioritàries i urgents “per pal·liar l'actual situació d'emergència social”.

La nova formació neix impulsada per un manifest presentat fa un mes i signat per, entre altres, el diputat de la CUP David Fernàndez, el músic Lluís Llach, l'actor Sergi López, Julià de Jòdar, l'advocat August Gil Matamala, Antonio Baños o Lluís Cabrera, membre d'Altres Andalusos.

Segons explica el portaveu de Crida, David Caño, consideren que la legislatura del dret a decidir està superada, per això es plantegen unes eleccions en clau constituent. Crida Constituent apel·la tant a espais ja organitzats com a persones que vulguin implicar-se en la construcció d'aquesta nova candidatura, que s'oposa frontalment a la llista conjunta independentista proposada pel president Artur Mas.

El pròxim 20 de desembre vestiran el naixement de la formació amb un acte en el qual estaran presents diverses de les organitzacions reunides sota la nova marca com la CUP, Els Verds-Alternativa Verda, Endavant, MDT, Arran, En Lluita, Lluita Internacionalista, l'Aurora, Comunistes de Catalunya, Corrent Roig, Col·lectiu Drassanes, Procés Constituent en qualitat d'observador i a l'espera de la posició de la seva pròpia assemblea general, a més de propostes municipalistes del territori.

Etiquetas
stats