Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel abre otro conflicto con España por hablar de genocidio en Gaza
¿Ha tocado 'techo' el crecimiento de la economía española?
Opinión - Exclusivo para socios El rompecabezas de ERC. Por Neus Tomàs

ERC evita que el Parlament reprovi el conseller Boi Ruiz per la degradació de la sanitat

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha estat censurat amb els vots d'ICV-EUiA, PSC, PP, Ciutadans i la CUP

Arturo Puente

ERC ha impedit que el Parlament de Catalunya reprovés aquest dijous al conseller de Sanitat, Boi Ruiz, per la seva gestió al capdavant d'un dels departaments més castigats per la política d'austeritat del Govern d'Artur Mas. ERC i CiU han tornat a fer ús de la seva aliança parlamentària per posar fi a una moció d'ICV-EUiA recolzada per PSC, Ciutadans i la CUP en què es reprovava la gestió del conseller, tot i que ERC ha permès amb la seva abstenció que la càmera censurés aquestes polítiques.

Segons el text de la moció, defensat per la diputada d'ICV-EUiA, Marta Ribas, les mesures dutes a terme pel conseller Ruiz han provocat “la degradació dels serveis sanitaris de titularitat pública” a més «d'una reducció de la qualitat assistencial , de l'accessibilitat i de l'equitat». La diputada ha lamentat la moció assegurant que “prefereixen parlar de coses constructives”, però ha assegurat que el Parlament només es fa ressò d'allò que professionals i usuaris estan dient cada dia. “Ja hem tingut prou retallades fins a punts inassumibles. Hem tingut prou nosaltres i els professionals i els usuaris del sector”, ha assegurat Ribas.

ERC no ha volgut arribar tan lluny com a la reprovació, encara que sí que ha facilitat la “censura”, un terme més suau, contra un dels membres més polèmics de l'Executiu català. La despesa del departament de Salut només ha augmentat en els pressupostos de 2015 per l'efecte de la recuperació de la paga extraordinària dels treballadors públics, acumulant una retallada de gairebé el 15% des de 2010 en despesa per habitant. El mateix conseller va reconèixer poc abans de l'aprovació dels comptes d'aquest any que el pressupost en sanitat era insuficient. “Hem donat al Govern l'oportunitat de fer les coses bé, però no ho ha fet”, ha lamentat la diputada d'ERC, Alba Vergués, en fixar la posició del seu grup.

La majoria Parlamentària ha retret al Govern la creació del consorci sanitari de Lleida, que han instat a parar amb el suport d'ERC. El Consorci Sanitari és un projecte mitjançant el qual els centres públics de Lleida deixen de dependre de l'Institut Català de Salut (ICS) per estar sota un ens participat per la Universitat de Lleida, el Servei Català de la Salut i el Parc de Recerca Biomèdica de Lleida, entre d'altres. Els partits, sindicats i col·lectius que s'oposen a aquesta mesura asseguren que trosseja l'ICS i que es tracta d'una privatització encoberta.

Els ecosocialistes han anunciat que proposaran un ple extraordinari per discutir “els canvis a realitzar en model del sistema de salut”, amb l'objectiu de “corregir les polítiques que avui s'han censurat en seu parlamentària”. Ribas ha criticat a més el debat sobre sanitat que va tenir lloc al programa de la televisió pública catalana, PuntCat, del qual ha assegurat “no representar prou tota la pluralitat de veus i d'opinions existents sobre aquest tema tant en l'àmbit professional de la Salut com al país”.

Etiquetas
stats