Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC dóna oxigen als pressupostos del Govern

ERC ha decidit no presentar esmena a la totalitat al projecte de llei de pressupostos de 2015

Arturo Puente

Barcelona —

Esquerra Republicana permetrà que el projecte de pressupostos del conseller Andreu Mas-Collel passi el seu primer tràmit parlamentari aquest dimecres al Parlament. Els republicans han anunciat aquest dilluns que no presentaran esmena a la totalitat i que no votaran la resta d'esmenes dels grups, el que els permetrà guanyar un mes de marge per continuar negociant amb el Govern un avançament electoral abans de les eleccions municipals de maig. La resta de grups ha presentat tant esmenes a la totalitat com a esmenes de retorn.

El portaveu de l'àrea econòmica d'ERC, Pere Aragonès, ha qualificat la seva decisió de “gest de generositat cap al Govern”. Segons ha explicat, acceptar les esmenes a la totalitat “no ajudaria” a les converses que mantenen amb CiU per l'avançament electoral, però ha negat que el seu gest sigui un xec en blanc. Esquerra sí que ha presentat una esmena a la totalitat a la llei d'acompanyament i revisions parcials als comptes de les 12 conselleries, que han de votar el dia 19 de gener a comissió. D'aquesta manera, Esquerra dóna al Govern un baló d'oxigen d'un mes però es cobreix les espatlles per rebutjar més endavant els comptes de 2015, que haurien de debatre's finalment entre els dies 4 i 5 de febrer.

El pla dels de Junqueras era arribar al debat sobre els pressupostos amb la negociació sobre l'avançament electoral tancada, cosa que ha estat impossible per les diferències que mantenen CiU i ERC sobre la llista conjunta proposada per Mas com a condició indispensable per convocar-les. No obstant això, Pere Aragonès ha remarcat que consideren incompatible aprovar els pressupostos a principis de febrer amb celebrar anticipades abans de maig, perquè el Parlament llavors ja hauria d'estar dissolt. Per al diputat l'ideal seria que Mas anunciés eleccions al límit del canvi d'any.

Diferències entre CiU i ERC respecte als comptes

Malgrat l'ajuda al Govern, Esquerra ha tornat a posar l'accent sobre la seva diferent visió dels comptes autonòmics. Aragonès ha qualificat de “sorprenent” que el Govern vulgui quadrar els comptes amb un ingrés de 2.500 milions d'euros que depenen de la negociació amb el Govern de Rajoy, “un Govern que interposa querelles contra el president català per convocar un procés participatiu i que, entre moltes altres coses, bat el rècord amb la xifra més baixa d'inversió en els últims 20 anys a Catalunya”, ha descrit.

Segons ERC els pressupostos presentats pel Govern de Mas són els d'“una comunitat autònoma en agonia”, no els “d'un Estat en construcció”. Per tant, la intenció mostrada pels independentistes no és aprovar uns pressupostos que consideren “impossibles de complir”. La proposta d'Esquerra continua sent una pròrroga pressupostària que permeti tornar les pagues extres als funcionaris i la jornada íntegra els interins, cosa per a la que han registrat una proposició de llei.

L'oposició titlla els pressupostos d'antisocials i censura la postura d'ERC

La resta de grups de l'oposició, que han presentat esmenes a la totalitat, s'han mostrat disconformes amb la decisió d'Esquerra. El PSC ha criticat durament l'ús dels pressupostos com a “moneda de canvi” per negociar l'avançament electoral i han titllat els pressupostos d'“irreals” i “antisocials”. “El que ens sorprèn és que un partit com ERC, que entenem que és responsable, utilitzeu els pressupostos, la llei més important del país, com a moneda de canvi per aquest avanç electoral”, ha criticat la portaveu del PSC, Esther Niubó.

També ICV-EUiA ha reclamat a ERC que rebutgi uns comptes que considera “irreals” i que “cronifiquen” la desigualtat social. El secretari general ecosocialista, Josep Vendrell, ha opinat que ERC fa un pas enrere respecte a la seva posició inicial, i els ha aconsellat que no es converteixin en “ostatges” del Govern de Mas i no cedeixin al “xantatge” de donar suport a uns pressupostos a canvi de negociar l'avançament electoral. Iniciativa ha anunciat a més que portarà als ajuntaments la reprovació de la consellera d'Educació, Irene Rigau, per eliminar el finançament de les escoles bressol.

Per la seva banda, Ciutadans ha denunciat l'existència d '“un pacte ocult entre CiU i ERC per salvar el fracàs de Mas i la corrupció de CiU i tirar endavant uns pressupostos fantasma”. El president del parit, Albert Rivera, ha assegurat en roda de premsa que Junqueras és “còmplice de la corrupció del cas Convergència i d'uns pressupostos antisocials a Catalunya”. Segons la formació, Esquerra està pactant uns pressupostos que “perjudiquen a la butxaca dels catalans” a canvi d'evitar la llista conjunta.

Etiquetas
stats