Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern intenta coŀlocar el referèndum a l'agenda europea davant un públic majoritàriament català

Puigdemont, Romeva i Junqueras davant l'auditori del Parlament Europeu

Dani Rovirosa

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el titular d'Exteriors, Raül Romeva, han intentat aquest dimarts col·locar en l'agenda europea el referèndum d'independència que el Govern català vol celebrar al setembre.

En un acte al Parlament Europeu organitzat pels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (PDECat), Josep Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC), els tres mandataris han explicat els seus motius per convocar la consulta. I en el seu discurs, Puigdemont ha demanat que “Europa no miri a una altra banda”, perquè “aquest és un problema europeu” i “Europa ha de ser part de la solució”.

Ho ha dit davant d'una audiència majoritàriament catalana, entre la qual també hi ha hagut uns 50 eurodiputats segons fonts d'ERC. Per part de la delegació espanyola, han assistit Ernest Urtasun (ICV) Xabier Benito (Podem), Ana Miranda (BNG), Josu Juaristi (Bildu), Lidia Senra (AGE), Izaskun Bilbao (PNB) i Francesc Gambús (independent, després d'haver-se donat de baixa d'Unió Democràtica de Catalunya). Alguns dels eurodiputats estrangers han estat la portuguesa Ana Gomes (socialista), Helga Stevens (dels Conservadors i Reformistes Europeus) i l'hongarès del Partit Popular Laszlo Tokes.

El president català ha emmarcat el referèndum en el context de desconfiança que pateix el projecte europeu i s'ha volgut distanciar clarament de la decisió dels britànics d'abandonar la UE. “Nosaltres estem, simplement, en l'altre extrem”, ha assegurat.

També Romeva ha volgut incidir en aquest punt. La societat catalana “ha estat sempre pro-europea i sempre ho serà”, però ha llançat un advertiment: “Europa no pot tancar els ulls a aquestes realitats, perquè és la seva pròpia credibilitat la que està en joc”. “Si no es decanta per la democràcia, actuarà en contra de si mateixa i dels seus valors fonamentals”, ha ressaltat.

Els tres dirigents han defensat en tot moment la legitimitat del referèndum. Puigdemont ha recordat la majoria parlamentària que existeix a favor de la independència, així com les manifestacions l'11 de Setembre que hi ha hagut a Catalunya des de 2010.

L'acte ha estat envoltat de polèmica. L'eurodiputat del PP Esteban González Pons va enviar dilluns a tots els membres del seu grup una carta demanant-los que no assistissin a l'acte. “El referèndum d'independència és il·legal i contrari a la Constitució espanyola”, deia en la missiva. “Va en contra dels interessos d'Europa i crea un perillós precedent per a la unitat de molts altres països europeus”, continuava.

Ramon Tremosa, per la seva banda, ha criticat que el recent elegit president de l'Eurocambra, Antonio Tajani (PPE) convoqués als ambaixadors de la UE a l'habitual recepció d'any nou, mitja hora abans que comencés la conferència. Fonts parlamentàries, però, expliquen que l'acte del Tajani estava convocat des de feia un mes.

Tot i la polèmica creada, els convocants han aconseguit omplir una sala amb capacitat per a 350 persones. El Govern català no ha escatimat en recursos per publicitar l'acte, ja que l'ha anunciat en diversos diaris europeus, entre ells el Financial Times, gastant-se un total de 127.810,57 €, segons les dades que ofereix la Generalitat a la seva pàgina web.

Etiquetas
stats