Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Guanyem proposa una llista de confluència que reserva 5 dels primers llocs per ICV-EUiA i Podem

Ada Colau reuneix el consens de tots els confluents a Gunayem per liderar la llista

Arturo Puente

La confluència dels actors que participen en l'espai municipalista de guanyem Barcelona hauria de tancar al llarg d'aquesta setmana, segons els plans de la plataforma liderada per Ada Colau. Amb l'objectiu de desencallar les negociacions entre els partits, el grup impulsor ha proposat una llista provisional en la qual 5 dels 9 primers llocs es reservarien per a ICV-EUiA i Podem, 3 per als primers i 2 per als segons. Segons fonts coneixedores de la negociació, aquesta proposta de llista de confluència estaria encapçalada per la pròpia Colau i tindria com a número dos a l'acadèmic Gerardo Pisarello, una figura de consens entre la majoria d'espais, tot i que Iniciativa encara aspira a poder col·locar un número dos d'entre les seves files.

La llista dissenyada pel nucli dur de guanyem proposa a Pisarello com a home fort de Colau, deixant el número tres per ICV i col·locant en quart lloc a Jaume Asens, que compagina el Consell Ciutadà estatal de Podemos, el paper de portaveu de Guanyem, i la participació a Procés Constituent, un altre dels moviments integrats en Guanyem. La resta dels 5 llocs es repartirien un per a cada formació de les tres grans, ICV, EUiA i Podem, i els altres dos buits per independents destacats de Guanyem, entre els que sonen l'activista veïnal Gala Pin o el portaveu de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica i membre d'Aigua És Vida, Eloi Badia. Amb la idea de fugir de la política de quotes, Guanyem planteja buscar figures de consens, com serien Pisarello i Asens, que poden acontentar les diverses forces participants en l'acord.

Aquesta setmana serà clau per decidir l'acord. Aquest dimarts s'han reunit tots els partits per intentar acostar postures, però encara no s'ha tancat un acord. Aquesta matinada s'ha aplaçat la reunió plenària extraordinària prevista per aquest dimecres que havia de sotmetre la proposta a l'aprovació de les persones que formen part de Guanyem, treballant en els barris i els eixos temàtics.

Gerardo Pisarello emergeix amb aquesta proposta com a figura capaç de concitar el vistiplau de tots els actors de la confluència. El professor de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona i vicepresident del Observatori DESC és una persona amb prestigi entre els confluents, portaveu de Guanyem i que en les passades eleccions europees va ser proposat per EUiA com a cap de llista de la coalició ICV-EUiA a Catalunya, ja que finalment es va quedar l'avui eurodiputat Ernest Urtasun. També participa activament en Procés Constituent i és ben vist a l'entorn de Podem.

Tot i la proposta del nucli central de Guanyem, les negociacions per a la confluència continuen al llarg d'aquesta setmana. En elles, Iniciativa aspira a poder fer-se amb el segon lloc de la llista, un buit per al qual sonen tres dones: La número dos d'ICV, Dolors Camats, l'actual número 4 dels ecosocialistes a l'Ajuntament, Janet Sanz, i la diputada del grup de l'Esquerra Plural al Congrés, Laia Ortiz. L'actual portaveu d'ICV al consistori, Ricard Gomà, ha estat criticat per haver format part del govern municipal de l'ex-alcalde Jordi Hereu, del PSC.

Un cop la llista aconsegueixi el beneplàcit dels confluents, a Guanyem pren força la idea de sotmetre a primàries la candidatura o al seu cap de llista. D'aquesta manera seria possible respectar els equilibris interns del pacte i, per altra banda, garantiria presentar un equip cohesionat que pogués treballar dins del consistori. Tant ICV-EUiA com Podem haurien de fer primàries internes segons el seu reglament per validar la llista resultant de la negociació. Segons aquesta idea, a més de la llista avalada tant pels impulsors com pels confluents, altres llistes i candidatures podrien presentar propostes alternatives.

Els partits consultats per Catalunya Plural prefereixen guardar silenci almenys fins que les negociacions finalitzin. Iniciativa assegura que les converses estan encarrilades i són optimistes respecte a arribar a un acord durant aquesta setmana, però prefereixen no pronunciar-se sobre les propostes sobre la taula. Podem Barcelona posa l'accent en que el procés no està acabat i prefereix respectar els seus ritmes interns. Des de Guanyem s'assegura que les reunions segueixen en curs però que la intenció de la plataforma és tancar aquesta setmana presentant una llista “el més ciutadana possible”.

Etiquetas
stats