Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV-EUiA vol portar a Boi Ruiz davant el Constitucional si no paralitza el Consorci Sanitari de Lleida

El conseller de Salut, Boi Ruiz, al Palau de la Generalitat

Arturo Puente

Barcelona —

El Parlament català va aprovar la setmana passada una moció que instava el departament de Salut, encapçalat pel conseller Boi Ruiz, a paralitzar el Consorci Sanitari de Lleida, un projecte que centralitza els serveis sanitaris del territori, cedint la gestió de l'Institut Català de Salut (ICS) i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) a mans d'un conglomerat participat, entre altres, per la Universitat de Lleida, el Servei Català de la Salut i el Parc de Recerca Biomèdica de Lleida. La moció va tirar endavant amb els vots favorables d'ICV-EUiA, qui la proposava, a més dels de PSC, ERC, Ciutadans i la CUP.

Segons afirma el diari El País, una setmana després d'aquella moció el departament no només no ha aturat el projecte sinó que el delegat de Salut a Lleida, Josep Pifarré, ja ha posat data de l'inici de l'activitat al consorci: aquest estiu. Per això, ICV-EUiA, grup promotor de la censura al projecte al Parlament, estudia ara com dur a Boi Ruiz als tribunals si la seva conselleria continua sense fer cas a les demandes de la Cambra catalana. “El grup parlamentari d'ICV-EUiA no descarta arribar fins al TC si cal”, ha advertit aquest diumenge la portaveu del grup, Dolors Camats.

Per Iniciativa i Esquerra Unida el fet que el conseller hagi continuat amb el seu projecte en contra del mandat parlamentari és la prova que la intenció del Govern és “canviar el model sanitari català” d'esquena al Parlament i a la ciutadania. “S'estan carregant i estan empetitint l'empresa pública més important de Catalunya”, ha manifestat Camats. A més, la diputada ha retret a ERC que votés en contra de la reprovació de Boi Ruiz la setmana passada, evitant que el Parlament censurés la seva gestió.

El Consorci Sanitari de Lleida és un projecte al qual s'han oposat partits, sindicats i plataformes en defensa de la sanitat pública, que acusen el Govern d'estar permetent una privatització encoberta. Per als que s'oposen al Consorci, el pla de Ruiz trosseja l'ICS i fa que la gestió sanitària de la província recaigui en un ens molt més opac que “desdibuixa la línia entre allò públic i allò privat”. Afegit a això, els sindicats critiquen que es perdran places de personal estatutari ja que, encara que es preveu que els treballadors estatutaris de l'ICS s'incorporin al Consorci mantenint la seva condició, les noves incorporacions de personal ho seran amb règim laboral.

Des del departament de Salut asseguren que cal unificar els serveis sanitaris de Lleida i que estarà expressament prohibida l'entrada de capital privat en el nou ens, cosa que no convenç als seus crítics. La Marea Blanca de Lleida va recollir més de 38.000 signatures en contra del Consorci i ha dut a terme diverses mobilitzacions massives.

El Consorci Sanitari de Lleida és el laboratori mitjançant el qual el Govern assaja un nou model de gestió sanitària per a Catalunya. El projecte fusiona tots els ens públics relacionats amb la salut i segons el departament de Salut permetrà una millor gestió dels recursos. Per a les entitats que s'oposen, es tracta de fer desaparèixer l'Institut Català de Salut, un dels sistemes sanitaris que s'han mostrat més eficients, segons afirmen. Sostenen a més que el Consorci estarà fora del control del Parlament pel que permetran contractes sense concurs públic.

Etiquetas
stats