Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

No és Parlament per a dones: el nombre de diputades es redueix al 38,5%

Inés Arrimadas és l'única dona candidata a presidir la Generalitat entre els partits que han obtingut representació al Parlament

Oriol Solé Altimira

El Parlament que es formarà després de les eleccions del 27-S ha fet un pas enrere en la representació de les dones. Si en les dues últimes legislatures s'havia superat el 40% de dones escollides, la cambra de la XI legislatura tindrà només 52 diputades, un 38,5% del total. La igualtat entre el nombre de diputats i de diputades haurà d'esperar a unes altres eleccions.

Quin motiu explica el descens de diputades al futur Parlament? Bàsicament, la decisió dels partits d'optar majoritàriament per homes per liderar les seves respectives llistes a les quatre circumscripcions catalanes. Els resultats de diumenge han fet que, menys Junts pel Sí, la resta de partits hagi obtingut un o dos escons a Girona, Lleida i Tarragona, amb l'única excepció dels quatre escons de Ciutadans a Tarragona. Han entrat només els primers a cada demarcació, i els primers eren gairebé tots homes.

A la demarcació de Girona, per exemple, les 4 úniques diputades d'un total de 17 seran de Junts pel Sí. Ciutadans ha obtingut 2 diputats, però els dos primers de la llista del partit taronja en aquesta demarcació són homes. Els altres partits (Catalunya Sí que es Pot, PSC, PP i la CUP) només han aconseguit un escó, que serà ocupat per un home ja que aquests partits no han escollit una dona per liderar les seves llistes en aquesta província. Girona és la província amb menys diputades, tan sols un 23% del total.

A Tarragona es repeteix la història. Quatre dels nou escons de Junts pel Sí seran ocupats per dones, però a partir d'aquí només han estat escollides dues diputades, una per Ciutadans i una altra pel PSC. Els tres altres escons aconseguits per la formació taronja, l'altre diputat del PSC i l'únic representant de PP, Catalunya Sí que es Pot i la CUP seran homes.

A Lleida, més del mateix. Només hi haurà una diputada que no sigui de Junts pel Sí, la cap de llista del PP, Marisa Xandri. L'escó obtingut per PSC, PP i CUP i els dos escons de Ciutadans seran ocupats per homes. S'asseuran dones en quatre dels 10 escons obtinguts per Junts pel Sí en aquesta demarcació. A més, Sara Vilà, que encapçalava la llista de Catalunya Sí que és Pot, no ha sortit escollida.

La proporció de dones sobre el total de representants a Tarragona i Lleida és del 33,3%, mentre que a Barcelona, a l'escollir-se més escons, el percentatge de diputades augmenta fins al 43%, sense arribar a la paritat.

En total, la XI legislatura del Parlament tindrà 52 diputades i 83 diputats. El 38,5% de diputades que tindrà el nou Parlament porten a la cambra a nivells de 2006, quan les diputades suposaven el 36% del total. El 2010 la cambra va iniciar les seves sessions amb un 41,5% de diputades, percentatge que al març de 2011 va arribar al 43,7% gràcies a les 59 dones que van seure al Parlament, el màxim històric. No obstant això, les eleccions de 2012 van fer recular aquesta xifra fins a les 55 diputades, un 40,7%, i a partir de l'octubre vinent hi haurà tres diputades menys a la cambra.

El PSC, el partit més a prop de la paritat

Per partits, el PSC és la formació que més s'acosta a la paritat, ja que dels seus 16 escons 7 seran ocupats per dones. El segueix Junts pel Sí amb 25 diputades, el 40,3% del seu grup parlamentari. Tant Catalunya Sí que es Pot com el PP comptaran amb 4 diputades d'un total de 11 escons, el 36,3%, molt a prop de Ciutadans, que tindrà un 36% de diputades. En última posició hi ha la CUP, que només tindrà 3 diputades, totes elles escollides per Barcelona, el 30% del seu grup parlamentari.

Crida l'atenció que la CUP ocupi el darrer lloc, ja que és una formació que compta amb el feminisme i la visualització de les dones en l'activitat política com un dels seus eixos bàsics de treball, a més de l'independentisme i l'anticapitalisme. Però a l'haver optat per homes per liderar les seves llistes de Girona, Lleida i Tarragona se sumen tres homes (el diputat obtingut en cadascuna d'aquestes demarcacions) als quatre diputats de la CUP escollits per Barcelona -entre ells el seu cap de llista, Antonio Baños.

La llei d'igualtat que es va aprovar el 2006 obliga els partits polítics a que les seves llistes electorals siguin paritàries, és a dir, que el nombre de persones de cada sexe no sigui superior al 60% ni inferior al 40%. No obstant això, una cosa són les llistes en general i una altra l'ordre concret en el que cada formació decideix situar els candidats. Així, en les eleccions d'aquest diumenge només hi ha hagut una candidata a presidir la Generalitat que fos una dona, Inés Arrimadas de Ciutadans. La resta, tot homes.

Etiquetas
stats