Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament deixa en paper mullat la resolució d'inici d'independència amb les seves al·legacions al TC

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell

Oriol Solé Altimira

La declaració d'inici de procés d'independència ha quedat en paper mullat no només per la suspensió aplicada pel Tribunal Constitucional després del recurs del Govern espanyol. Les al·legacions presentades al TC per part del Parlament de Catalunya han rebaixat considerablement l'abast de la declaració. Consideren que el text aprovat el passat 9 de novembre amb els vots de Junts pel Sí i la CUP “és un acte parlamentari de naturalesa estrictament política”, per la qual cosa no té els elements necessaris per ser valorada pel TC.

“Només pot ser considerada com una declaració mitjançant la qual el Parlament manifesta una voluntat política, que, en si mateixa, no pot conculcar el marc constitucional ni estatutari ja que aquest no prohibeix l'expressió i la defensa de projectes polítics no coincidents amb la Constitució”, expressen les al·legacions. De fet, en l'al·legació novena el Parlament considera que la declaració “no té l'element de juridicitat necessari” per infringir el marc constitucional, precisament per tractar-se tan sols d'un “acte d'impuls polític”.

“La resolució no és res més que una declaració de voluntat i d'intencions perquè aquest és l'únic abast que pot tenir”, resol l'escrit del Parlament. La resolució instava a “no supeditar” el Parlament al Constitucional, tribunal que considerava “deslegitimat i sense competència”. A més, instava el futur Govern a “complir exclusivament aquelles normes o mandats” que emanin del Parlament i a blindar-se davant les “decisions” de les institucions estatals. A parer de la cambra catalana, tot això són meres expressions de voluntat.

El Parlament demana que el Constitucional no tracti la declaració ja que, al ser un acte merament polític, no és susceptible de ser sotmès a un procediment d'inconstitucionalitat. La cambra recalca que la resolució “no té més abast que expressar una voluntat, una aspiració o un desig”.

En conseqüència, les al·legacions presentades demanen que el Constitucional tracti la declaració d'inici del procés amb la mateixa doctrina jurídica que s'aplica als actes actes parlamentaris de tràmit sense valor normatiu i que no s'integren en l'ordenament jurídic, i que no poden ser objecte de deliberació de l'alt tribunal.

Etiquetas
stats