Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Tribunal Constitucional anul·la per unanimitat la declaració independentista del Parlament

El Constitucional anul.la la resolució independentista del Parlament

elDiario.es Catalunya

El Tribunal Constitucional ha declarat aquest dimecres nul·la per unanimitat la resolució d'inici del procés independentista aprovada pel Parlament de Catalunya, segons informa l'agència Efe. En la seva segona jornada de deliberacions sobre el text, els onze magistrats han signat la sentència de la qual és ponent Andrés Ollero i que anul·la la resolució sobre “l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 setembre 2015”, aprobada amb el vot dels 72 diputats independentistes el passat 9 de novembre.

El Tribunal de Garanties ha batut un rècord en resoldre en tan sols tres setmanes la qüestió. Al principi no estava previst que l'ordre del ple d'aquesta setmana inclogués el recurs del Govern sobre la resolució del Parlament, però a primera hora d'aquest dimarts, abans que arrenqués, es va conèixer que els magistrats abordarien l'assumpte i que, per tant, hi hauria resolució abans de l'arrencada de la campanya electoral per les eleccions generals.

Amb la mateixa rapidesa, els magistrats del Constitucional havien deixat en suspens la declaració de “desconnexió” amb l'Estat el passat 11 de novembre, fins que hi hagués una sentència que abordés el fons de l'assumpte. I també llavors es van produir fets inèdits, com la decisió de notificar personalment a 21 alts càrrecs catalans, entre el Govern i el Parlament, la suspensió provisional.

El recurs de l'Advocacia de l'Estat denunciava que la resolució del Parlament de Catalunya havia infringit sis articles de la Constitució Espanyola i dos de l'Estatut. La Cambra autonòmica va presentar el seu propi recurs, en què al·legava que la resolució tenia “naturalesa política” i que, per tant, no era subjecte de suspensió.

En el cas que algun dels càrrecs a què ja es va notificar la suspensió provisional decidís incomplir la mateixa, el Tribunal Constitucional pot imposar multes, suspendre'ls de les seves funcions i denunciar-los per la via penal, d'acord amb la reforma de l'article 92 de la Llei del Tribunal Constitucional que va impulsar l'executiu en aquesta última fase del desafiament sobiranista.

Etiquetas
stats