Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'esquerra sobiranista gira l'esquena a Mas i exigeix eleccions

Els líders d'ERC i ICV-EUiA, Oriol Junqueras i Joan Herrera

Arturo Puente

Barcelona —

Passar de ser el principal suport d'un Govern a la seva pitjor preocupació pot ser qüestió d'una setmana en l'accelerada lògica del procés sobiranista català. Esquerra Republicana ho ha demostrat donant un gir a la seva relació amb Convergència entre un dilluns i el següent. Després que Artur Mas presentés el seu pla alternatiu per al 9-N, Oriol Junqueras ha tret tota la munició de la qual disposa per empènyer el Govern cap a unes eleccions anticipades, cosa que el president vol posposar fins a tenir garanties de poder formar una llista conjunta independentista.

En la seva nova tasca de passar pàgina sobre el malmès pacte per la consulta i forçar comicis, Junqueras ha trobat aliats inesperats. Si diumenge l'ANC i Òmnium Cultural marcaven a Mas un termini de tres mesos per a les anticipades, aquest dilluns era ICV-EUiA qui sumava forces amb ERC per enviar la petició conjunta al president que convoqui eleccions “immediatament”.

L'acord entre les dues formacions, que es va fonamentar en una reunió a la qual van acudir Oriol Junqueras i Marta Rovira per Esquerra, Joan Herrera, Dolors Camats i Josep Vendrell per ICV i Joan Mena per EUiA, era perseguit per totes les parts. Mentre ERC s'assegura que Mas no tindrà suport des del sobiranisme per continuar al Govern, ICV-EUiA calma als seus sectors més independentistes, inquiets després dels últims moviments del partit. A més de l'avançament electoral, Esquerra i ICV-EUiA han acordat convertir el 9-N en una “mobilització massiva”, evitant donar suport clar al pla B de Mas.

El més urgent per Junqueras i Herrera era desmentir a un Govern entestat a traslladar que reconstruir l'extint pacte per la consulta encara és possible al voltant del nou pla de Mas per al 9-N. Al matí el conseller Homs havia assegurat que tenien un preacord amb la CUP respecte a 8 de les 11 condicions exigides per la candidatura de l'esquerra independentista, comminant a la resta de forces sobiranistes a que se sumessin. Però la CUP va desmentir a Homs en qüestió d'hores en assenyalar que no hi havia “cap acord bilateral” entre ells i el Govern, i demanant que “deixin d'usar les seves propostes com a arma llancívola”.

La CUP, que assegura estar “preocupada i decebuda” considera que s'està fent un ús partidista sobre el 9-N a causa del clima preelectoral. En aquest sentit, recorda que les 11 condicions per a la nova consulta van ser proposades en l'última reunió del bloc sobiranista com a “part de la solució” i “partint de la base que ERC va dir públicament que si s'incorporaven els 11 punts la consulta s'acostava als seus plantejaments”.

Convergència ajorna l'avançament electoral

Els nacionalistes estan centrats a recuperar la unitat d'acció dels sobiranistes, de moment fins al 9-N. A l'horitzó hi ha un inevitable avançament electoral, suggerit pel mateix Mas al presentar el pla de consulta alternatiu. Però per a Convergència la llista conjunta amb ERC és fonamental per esquivar una nova patacada electoral, i pensen ajornar els comicis tot el possible per pressionar Esquerra.

El secretari general de CiU, Ramon Espadaler, va sortir al pas de la petició d'avançament electoral de l'ANC en recordar que només el president té potestat per cridar a les urnes, cosa que farà “quan cregui oportú”. “És una competència exclusiva de Mas, i l'ha d'exercir quan consideri oportú i no a petició concreta de l'ANC, respectable, però que és una instància i representa només una part”, va assegurar categòric el secretari general.

L'executiva de la coalició nacionalista, a la qual van assistir Duran i Lleida i Artur Mas, va servir per traslladar una imatge d'unitat enmig d'un intens debat sobre la possibilitat que Unió es deslligui de la formació si aquesta va amb una llista conjunta independentista. Preguntat per aquesta qüestió, Espadaler la va esquivar assegurant que ara les dues formacions estan centrades en el 9-N.

Etiquetas
stats