Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
¿Cómo ha votado cada municipio de Catalunya desde 1980?
La acampada por Gaza culmina su segunda semana: “Seguiremos”
Opinión - Eurovisión y Europa, hundidas de la mano. Por Rosa María Artal

Un homenatge del PP al Rei agita l'inici del ple de Barcelona

El PP col·loca una foto del Rei en el ple i el govern de BComú la retira

Jordi Molina

Barcelona —

El ple de Barcelona havia d'arrencar amb un debat sobre pobresa, però els regidors del PP han canviat l'ordre del dia amb un homenatge al Rei que ha desencadenat una discussió sobre els símbols monàrquics. La retirada del bust de Joan Carles I que va ordenar ahir l'alcaldessa Ada Colau no va caure bé al PP que ha posat simbòlicament un quadre de Felip VI on estava situat el bust de Joan Carles al Saló de la Reina Regent, la sala que acull els plens municipals.

Instants abans de començar la sessió plenària, el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, s'ha dirigit al pedestal on fins ahir a la tarda hi havia el bust de Joan Carles I per posar una fotografia de l'actual monarca, el rei Felip VI. L'acció de protesta ha durat només un instant, portant-se els flaixos dels fotògrafs. Poc després el mateix Fernández Díaz ha col·locat la fotografia en un lloc més segur i, finalment, un tècnic municipal l'ha acabat retirant.

L'acció del PP ha agitat el plenari i el seu portaveu ha acusat el consistori de cometre una il·legalitat amb la retirada del bust, que ha qualificat de “escarni a la monarquia”. L'alcaldessa, Ada Colau, ha intervingut per proposar obrir un torn de paraules d'un minut a l'inici del ple perquè els grups expressessin la seva opinió i per insistir que només s'ha procedit a “retirar el bust d'un excap que per normativa no tenia sentit la seva presència ”.

La intervenció de l'alcaldessa ha provocat les queixes dels presidents dels grups de CiU, Ciutadans i PSC. Encara convergents i socialistes han mostrat, sobretot, la seva disconformitat amb les “formes més que en el fons” del conflicte. Així i tot, Trias ha assenyalat a l'alcaldessa que sobre el seu cap seguien estant el retrat de la Reina Regent Maria Cristina i d'Alfons XIII i li ha comentat que “igual volia treure-ho tot”.

La presidenta del grup municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha criticat la decisió unilateral del govern de Barcelona en Comú i els ha advertit que “aquesta casa és la de tots els barcelonins, no la seva”. El socialista Jaume Collboni ha manifestat la seva consternació per la pèrdua de temps i ha acusat el govern de fer “política espectacle”.

Per la seva banda, el republicà Alfred Bosch ha donat suport a la retirada del bust de l'anterior cap d'Estat i ha felicitat el govern per haver fet una “neteja a fons”. Més lluny ha anat el regidor de la CUP, Josep Garganté, que ha manifestat la seva satisfacció perquè s'hagi retirat de la sala el bust “del vell cap dels torturadors”, i ha demanat que també es retiri la bandera d'Espanya que oneja a l'Ajuntament.

Etiquetas
stats