Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

Les raons de Mas per convocar la consulta dissabte

Artur Mas signarà aquest dissabte el decret de convocatòria de la consulta

Arturo Puente

Barcelona —

Ja hi ha data per a la convocatòria de la consulta, l'enèsim dia important del procés sobiranista català. Dissabte 27 a les 10 del matí és el moment escollit per Mas per signar, primer la llei de consultes i després el decret de convocatòria del referèndum del 9-N. La signatura serà retransmesa en directe per TV3, per al que han preparat un plató al Palau, i Mas té confirmades diverses entrevistes després. El president de la Generalitat ha reunit aquest dijous al Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), amb el qual ha decidit també publicar dilluns el “llibre blanc de la independència” amb els 18 informes del CATN. La litúrgia per subratllar el moment històric acaba de començar.

Mas guanya temps signant el decret dissabte. D'una banda, el Constitucional acaba de tancar les seves sessió plenària, per la qual cosa hauria de convocar una extraordinària la setmana que ve o esperar fins a la següent ordinària, el dia 7 d'octubre. També juga amb el fet que Rajoy estigui de viatge oficial a la Xina, de manera que un eventual Consell de Ministres extraordinari per presentar el recurs hauria de ser presidit per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría o esperar a l'arribada del president, diumenge.

Res d'això suposa un problema important per a l'Estat, que pot paralitzar el decret i la llei de consultes el mateix dilluns o, cuidant molt les formes, en una setmana. Sáenz de Santamaría ja ha avançat que el Govern actuarà “amb celeritat” i que “la maquinària de l'Estat” es posarà en marxa quan signi el decret. En qualsevol cas, Mas es garanteix un marge de maniobra d'entre dos i 9 dies, el que li permet posar en marxa la campanya pel Sí-Sí amb una mostra d'unitat entre la majoria parlamentària formada per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, potser l'única que li queda.

Triar el dissabte, un dia després de la compareixença de Pujol, és també un gest calculat per desplaçar el focus informatiu, minimitzant el cop a la imatge de Convergència. El Govern vol tancar una etapa marcada pel escàndols de corrupció per començar una altra centrada en la consulta, després que CDC es declarés obertament independentista, en la que intentaran presentar-se com un partit que compleix amb els seus compromisos.

Buscant la unitat

El procés sobiranista ha discorregut fins al moment amb un secretisme sobre dates i terminis que ha disparat les conjectures. Aquesta setmana s'han publicat gairebé totes les travesses possibles sobre els plans de Mas, i ni tan sols els partits que donen suport al procés han tingut clar fins a l'últim minut com seria aquesta recta final cap al 9-N.

No menys important que la litúrgia del Govern és la dels partits. Presidència pretén reunir els líders d'aquests dissabte, perquè estiguin presents a l'acte, tal com es va fer el desembre passat. No obstant això, les formacions encara estan decidint internament. Fonts d'Iniciativa han mostrat les seves reticències, assegurant que consideren que l'acte de dissabte és “estrictament presidencial”. Oriol Junqueras, en canvi, sí que ha acceptat la invitació de Mas, i estarà dissabte a l'acte del Palau.

La unitat mostrada el passat curs pels partits proconsulta no passa pel seu millor moment a l'inici del present. ICV-EUiA s'ha desmarcat d'una campanya conjunta i la CUP aposta per desobeir “sí o sí” al Constitucional i celebrar la consulta sota la legalitat catalana, un extrem que la resta de partits no té tan clar. Tampoc les relacions entre ERC i CDC són tan fluïdes com solien. Junqueras va advertir explícitament a Mas al debat de política general que el seu compromís era celebrar la consulta i que havia de saber que el Constitucional no ho posaria fàcil, unes paraules després de les quals a ningú li sorprendria que Esquerra retirés el suport al Govern si finalment Mas decideix fer cas al veto de l'Estat.

La unitat d'acció, tantes vegades posada en valor per Govern i partits, està més a prop que mai de trencar-se. Tot dependrà de la resposta institucional que Mas doni al Constitucional. El fet que a hores d'ara sigui impossible celebrar unes plebiscitàries en la data del 9-N deixa Mas lligat a un calendari laberíntic, on haurà de decidir si desobeir o buscar un pla B que li permeti tornar a formar un consens o, almenys, li eviti l'enfrontament obert amb Esquerra.

Etiquetas
stats