Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno retoma una actividad legislativa que lo enfrenta a sus socios
"Te vamos a joder la vida": las amenazas de una banda de desalojos ilegales
Opinión - Libertad de extorsión. Por Rosa María Artal

Seguretat laboral i canvi climàtic: els sindicats valencians reclamen més estudis i prevenció de riscos en una autonomia clau

En la imagen, una trabajadora en Valencia. EFE/ Biel Alino

Laura Martínez

0

Les mesures de prevenció d’accidents i la incorporació de noves variables, amb atenció especial al canvi climàtic, són una de les principals demandes dels sindicats UGT i Comissions Obreres (CCOO) per a aquest Primer de Maig, Dia Internacional dels Treballadors. Els sindicats reclamen més atenció i un estudi de les causes de la sinistralitat laboral, que registra un augment en l’últim any, amb accidents que poden evitar-se amb mesures de prevenció.

En el manifest, els sindicats majoritaris advoquen per promoure a la Comunitat Valenciana la investigació per a conéixer l’impacte dels canvis tecnològics, ecològics, climàtics i demogràfics en la salut i seguretat en el treball. Des dels colps de calor fins a les alteracions del son, així com l’estrés tèrmic i altres derivades sobre la salut, totes dues organitzacions reclamen invertir en coneixement per a evitar problemes de salut. També insten a activar el Pla d’actuació dels accidents greus i mortals que complementen els de les administracions públiques i dels agents econòmics i socials, amb la finalitat d’augmentar-ne l’eficàcia.

Els informes del Comité d’Experts davant el Canvi Climàtic de l’ONU (IPCC) assenyalen la Comunitat Valenciana com una de les àrees més vulnerables i on els impactes del canvi climàtic en la salut ja es mostren de manera més virulenta. Els sindicats assenyalen: “Hem d’evitar riscos que puguen afectar la salut i la seguretat de les persones treballadores per exposició a fenòmens meteorològics extrems, exposició a radiacions solars, sobretot, en faenes que es desenvolupen a l’aire lliure, com ara jardineria, construcció, recol·lecció de fruits i hostaleria”. Aquestes són les categories professionals amb més accidents laborals.

“L’exposició a temperatures extremes, l’augment de la contaminació atmosfèrica, l’exposició a radiació solar i l’augment de les catàstrofes naturals posen en risc la seguretat i la salut de la classe treballadora i això ha de ser tingut en compte a l’hora de legislar i de gestionar els riscos laborals en les empreses”, recalquen des d’UGT. CCOO adverteix que el 2023, els accidents laborals causats directament per les altes temperatures van pujar en un 28% respecte de l’any anterior a Espanya: van ser 222 casos, dels quals 217 van ser lleus, 2 greus i 3 mortals. L’estudi és tan sols una estimació, ja que, si les conseqüències es pateixen a casa, no es computen.

Hi ha, segons els sindicats, dos milions de treballadors exposats al risc d’accident laboral a la Comunitat Valenciana. Els morts per accidents laborals s’han reduït un 18%, amb 61 víctimes mortals entre el març del 2023 i el febrer del 2024, segons l’estudi de tots dos sindicats, però els accidents laborals s’han incrementat. Com indiquen els responsables sindicals, sovint la diferència entre un accident greu i una mort és qüestió de sort.

En el període comprés entre el març del 2023 i el mateix mes del 2024 s’han incrementat els accidents laborals un 0,7% respecte del període anterior –encara que han descendit un 1,4% els que requereixen una baixa mèdica– i les malalties laborals han augmentat un 0,5%. En total, des del març de l’any passat es van comptabilitzar 53.818 accidents relacionats amb l’entorn laboral i 5.548 malalties professionals. Les dones registren més malalties laborals, un 58% del total i l’àmplia major part, un 93,8% dels accidents, es produeixen per agents físics: soroll, vibracions, fred, calor i radiacions.

Les malalties laborals per sectors són majoritàries en el sector serveis, amb 3.452 comunicacions, seguit per indústria, amb 1.483; construcció, amb 471 i agrari, amb 142. Si es mesura la incidència, són la construcció i l’agrari els sectors més perillosos: 5.556 accidents per cada 100.000 treballadors en el primer, 5.505 en el segon. La situació és especialment greu per als sindicats, tenint en compte la tendència: des del 2015, el nombre d’accidents laborals a la Comunitat Valenciana s’ha incrementat en quasi un 40%.

Etiquetas
stats