Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

La trama sanitària dels Blasco va utilitzar una empresa dels Paradise Papers per als seus negocis a Guinea Equatorial

Sergio Blasco, exgerent de l'hospital General de València investigat per la Justícia.

Sergi Pitarch

La trama de presumpta corrupció que lidera l’exgerent de l’Hospital General de València, Sergio Blasco –nebot de l’exconseller empresonat Rafael Blasco– que investiga el Jutjat d’Instrucció número 6 de València es va recolzar per als seus negocis a Guinea Equatorial en una empresa que figura en els Paradise Papers perquè està administrada des d’un holding helveticomaltés. La firma Grupo Agem (Auxiliar General de Electromedicina) va muntar tres centres de transfusió al país africà, per a la qual cosa va subcontractar l’empresa de la neboda de Sergio Blasco per engegar-los i gestionar-los.

La Fundació Hospital General de València tenia un conveni de col·laboració amb Grupo Agem per a engegar i gestionar tres centres de transfusió a les ciutats de Guinea Equatorial Malabo, Bata i Luba. Per a l’aterratge en el país africà van viatjar a Guinea tant Sergio Blasco com a gerent de l’hospital com Pedro Hermosilla, propietari de Grupo Agem, segons relata la premsa local. Malabo i Bata són dues de les localitats on ja la trama que va liderar Rafael Blasco –oncle de Sergio– va cometre irregularitats. De fet, més de mig milió d’euros del Govern valencià els anys 2009 i 2010 que havien d’haver arribat a aquests municipis per a la lluita contra la sida van acabar en pisos de luxe a Miami.

Per als treballs a Guinea Equatorial, Grupo Agem va subcontractar l’empresa valenciana Estudios y Proyectos Sociosanitarios Xúquer, administrada per Zaida Blasco, neboda de Sergio Blasco i neboda néta de Rafael Blasco. Així, encara que duien la gestió directa dels projectes dels bancs de sang, no figuraven en cap document, ja que els contractava la firma de Pedro Hermosilla.

Aquestes relacions les va revelar la Unitat de Delictes Fiscals (Udef) en l’operació Osvaldos, en què es va acabar detenint nou persones, entre elles tres membres del clan Blasco, i va escorcollar una desena d’empreses.

La Udef i el jutjat de València investiguen la xarxa d’empreses que es va quedar contractes milionaris de l’Hospital General de València que dirigia Sergio Blasco. En la investigació, la Policia Nacional ja ha indagat en la vinculació de Grupo Agem amb la trama, ja que pràcticament va funcionar com a pantalla perquè no aparegueren en les societats els noms del clan valencià.

Zaida Blasco va mobilitzar al país africà la seua parella i altres amics que també van estar col·laborant en el projecte dels bancs de sang de què, segons el seu currículum, era l’administradora. Durant l’estada a Guinea Equatorial, la membre del clan Blasco i els seus amics van viure sense privar-se de res, com testifiquen les fotos que al seu dia van penjar en les seues xarxes socials. Festes i allotjaments en l’hotel Hilton de Malabo.

Per la seua banda, Pedro Hermosilla, segons va publicar elconfidencial.com, canalitza una part dels seus negocis amb la Guinea Equatorial d’Obiang a través de Suïssa i Malta. L’empresari és molt pròxim a l’exministre d’Exteriors Miguel Ángel Moratinos. Moratinos va arribar a ser president d’una societat lligada a l’entramat empresarial d’Hermosilla que proveeix material sanitari, biotecnològic i industrial a Cuba. Anys abans, el mateix exministre havia mitjançat amb el Govern de Fidel Castro perquè alliberara Hermosilla, que estava empresonat per suborn i vulneració de la Llei de contractació.

Etiquetas
stats