Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat tenia emmagatzemats 375.000 llibres en una nau industrial

Els directors generals Antonio Torres y Antoni Such atenen als mitjans

Miguel Giménez

València —

Al voltant de 375.000 exemplars de diferents llibres editats per la Generalitat Valenciana en els últims anys estan emmagatzemats en una nau a Riba-roja, tal com han denunciat els directors generals de Relacions amb les Corts, Antonio Torres, i d’Administració Local, Antoni Such, els quals han censurat la política “arbitrària” i “erràtica” dels diferents governs del Partit Popular en aquesta qüestió.

Entre aquesta quantitat ingent de publicacions hi ha títols de qualsevol tipus i característiques, des de receptes editades fa una dècada per la Conselleria d’Agricultura que llavors dirigia María Ángeles Ramón Llin (63.000 exemplars publicats) fins a textos legals i manuals de bones pràctiques (50.000 exemplars en alguns casos “que no té sentit editar si no els distribueixes”) o mapes de carreteres antiquats –que han quedat obsolets i, per tant, s’han de destruir–, passant per llibres de qualsevol tipus, “alguns de molta qualitat i valor, com ara volums amb un cost de 300 euros per exemplar”. Entre aquests exemples també hi ha una edició de dos volums del ‘Tirant lo Blanc’, prologada per l’expresident Francisco Camps, amb una tirada de 1.800 exemplars.

També hi ha emmagatzemats exemplars que no es van vendre dels quaderns de l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern). En total se’n van editar 20, amb costos que van entre 90.000 euros i 140.000 per tirada, i tirades que oscil·len entre 35.000 exemplars i 55.000. “Estem davant d’una política de despesa que té molt poc de sentit, ja que moltes vegades s’ha publicat i no vendre després”, afirmava Torres.

Al començament d’any es convocarà la Comissió Tècnica de Publicacions per a establir els criteris tècnics que regiran les publicacions de la Generalitat i els seus organismes, així com també s’estudiaran les possibles irregularitats que s’hagen comés en els últims anys, “sospitem que n’hi ha hagut, perquè s’han editat llibres sense cap justificació, per procediment negociat i sense concurs, s’han triat impremtes de Madrid o Barcelona per a la impressió en compte de fer-ho a la Comunitat Valenciana”, per la qual cosa apuntava Torres “analitzarem qui s’emportava el benefici, perquè no té sentit editar 2.000 o 3.000 exemplars si no és per a vendre’ls”.

Cessió a biblioteques

Per a desfer-se de part d’aquest volum de publicacions, la Generalitat posarà a la venda molts d’aquests exemplars a través de les llibreries ‘Llig’, “molts dels quals a preu de cost, perquè estan descatalogats”, a més de repartir lots entre les biblioteques públiques municipals. En aquest sentit, tal com ha explicat Such, en una primera distribució es repartiran 18.000 llibres en lots de 60 exemplars –valorats en 1.300 euros– entre les biblioteques municipals que ho sol·liciten, “de moment tenim 244 peticions i s’han repartit 262 lots, perquè hi ha localitats que tenen més d’una biblioteca pública”.

El manteniment de l’emmagatzematge d’aquests 375.000 llibres –apilats en 900 palets en una nau de Riba-roja– corresponents a 2.100 títols diferents, alguns dels quals de trenta anys d’antiguitat, suposa un cost de 4.500 euros, encara que es desconeix el valor global de tot el material emmagatzemat. Els principals organismes editors han estat l’IVAM, el Consorci de Museus o la Biblioteca Valenciana, “que a més tenen els seus propis emmagatzematges independents”.

Etiquetas
stats