Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Vinc com a president del PP i amic de Rita Barberá des de fa 30 anys”

El president del Govern, Mariano Rajoy, a la dreta, en arribar al funeral de Rita Barberá

Laura Martínez

València —

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assistit aquest dijous al funeral de Rita Bavera, que va faltar dimecres a Madrid. En arribar al tanatori municipal de València, on unes 300 persones acomiaden l’exsenadora, el president del PP s’ha desfet en elogis de l’exalcaldessa de València.

“Vinc ací com a president del PP i amic de Rita Barberá. La conec des de fa més de 30 anys. Hem treballat junts en el partit i vaig tenir l’honor d’ajudar-la el 1991 a negociar la seua arribada a l’alcaldia de València. Va ser una extraordinària alcaldessa d’aquesta ciutat i va fer un canvi com en cap altre lloc d’Espanya s’ha produït”.

El president del Govern no s’ha quedat en l’elogi polític. No ha amagat el seu afecte personal a la senadora, idolatrada després de la seua defunció pel PP després de mesos de dures crítiques. “Va ser una persona excel·lent, generosa, afable, lluitadora. Defenia allò en què creia i vam compartir molt dins del partit. Un enorme honor ser el seu amic i per això estic hui ací”.

Rajoy ha escoltat la missa –acabada cap a les cinc de la vesprada amb dos vives en record de Barberá– des d’una discreta quarta fila. L’acte ha transcorregut entre el dolor i la tranquil·litat i sense incidents. El president del Govern ha estat aclamat en acabar la missa entre crits de “President, president” encara que abans havia estat increpat, segons Levante-EMV, en arribar al cementeri: “Com l’heu deixada caure!, en les vostres consciències pesarà!”. El cunyat i advocat de Barberá, José María Corbín, ha criticat durament el PP per haver abandonat la senadora en els seus últims mesos.

Desembarcament del PP

Encara que la família de Barberá havia demanat que els partits i les institucions no acudiren al funeral, un bon nombre de càrrecs hi han fet presència. A més de Rajoy, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, els exministres José Manuel Soria i Ana Mato, l’exministra i actual diputada Celia Villalobos, que va acusar els periodistes de “condemnar a mort” Barberá, o l’expresidenta d’Aragó, Luisa Fernanda Rudi.

El PP valencià, que va votar a favor de reprovar-la en el parlament autonòmic, també hi ha estat representat, però principalment per polítics que ja estan fora de la direcció. Hi han acudit l’expresident de la Generalitat Francisco Camps, l’exvicepresident Gerardo Camps, l’exvicealcalde Alfonso Grau, l’expresident del PP a València, Alfonso Novo –destituït després de la seua imputació pel cas Taula– i multitud d’antics consellers: Juan Cotino, Alejandro Font de Mora, Manuel Llombart, Manuel Cervera, Belén Juste, Mario Flores, Paula Sánchez de León, Asunción Sánchez Zaplana, Alicia de Miguel o Vicente Rambla.

Aforament complet en l’església

En la missa, presenciada pel cardenal Antonio Cañizares, que no hi ha tingut protagonisme, no cabia una agulla. Desenes de persones s’han amuntonat en l’antesala per seguir l’ofici. A l’entrada del tanatori, desenes de corones de flors –del Congrés dels Diputats, la Presidència del Senat, l’Ajuntament de València, o uns quants clubs esportius– recordaven Barberá. Acabada la missa, cap a les cinc de la vesprada, quasi tots els assistents han abandonat el recinte. La incineració i el trasllat de les despulles s’han fet en presència d’uns pocs familiars i amics.

L’expresident de la Generalitat Francisco Camps i la seua dona, Isabel Bas, en arribar al Tanatori Municipal de València. EFE

Camps: “Soterrem l’alcaldessa del poble”

Francisco Camps, íntim de Barberá, amb qui va ser regidor, ha fet un ditirambe de la senadora: “És un dia molt especial perquè soterrem cristianament l’alcaldessa del poble”. Serà la primera edil “més volguda en les pròximes generacions”; sempre “seguirà en els nostres cors” després d’“unes hores tràgiques per a tots els que hem tingut l’oportunitat de conéixer, compartir i conviure amb Rita Barberá”, ha dit als mitjans en arribar al tanatori.

El cardenal Cañizares, contra una “condemna injusta”

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha dit en arribar al tanatori que “imagina” que la senadora ha patit “molt” durant l’última etapa de la seua vida per la “condemna pública” i “injusta” que al seu parer va pesar sobre ella. “Sent la pèrdua amb molt de dolor”, ha assenyalat Cañizares.

Juan Roig: “Un dia trist per als valencians”

L’amo de Mercadona, Juan Roig, s’ha mostrat afligit en arribar al cementeri de València. És “un dia trist per als valencians”. Barberá va ser “una gran alcaldessa, però tots els éssers humans, tots, cometem errors”. “Per a mi ha estat un orgull com a valencià tenir-la com a alcaldessa durant 24 anys”, ha insistit.

Etiquetas
stats