Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La crescuda del Xúquer posa en alerta la comarca de la Ribera

Les pluges han provocat l’augment dels cabals

elDiariocv

València —

El cabal del riu Xúquer –encara que no ha arribat al màxim– continua pujant a conseqüència de les fortes precipitacions de les últimes hores. Aquesta circumstància ha provocat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer haja advertit de la crescuda del riu a partir de les 21 hores d’aquest dilluns, una circumstància que podria afectar municipis de la comarca valenciana de la Ribera com Alzira, Cullera o Algemesí.

Així, la CHJ ha desembassat aigua de manera preventiva dels pantans de Bellús i Beniarrés, on s’han arribat a acumular 404 litres per metre quadrat en les últimes hores (260 només aquest dilluns).

Precisament, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha emés un ban per mitjà del qual informa els veïns que han de tenir precaució davant de la possible crescuda del riu. Així, ha recomanat als ciutadans: “Pujar els efectes de les parts baixes a les parts més altes; i traure els cotxes dels garatges subterranis i deixar-los estacionat en les zones més altes de la població”, alhora que sol·liciten la col·laboració ciutadana per a actuar “amb la màxima prudència en els casos que es requerisca”.

Desbordat a Alberic

El Xúquer ja s’ha desbordat aquest dilluns a Alberic, a l’altura de la desembocadura del riu Albaida, lluny del nucli urbà. La crescuda ha obligat a tancar camins rurals i alguns accessos, però no ha afectat la població ni cap via principal de circulació.

El Centre de Coordinació d’Emergències (CCE) de la Generalitat també ha emés una alerta hidrològica de situació 0 aquest dilluns al migdia davant de la imminència de possibles inundacions en el Xúquer al seu pas per nou municipis de la Ribera: Albalat de la Ribera, Alzira, Cullera, Algemesí. Fortaleny, Polinyà de Xúquer, Riola, Sueca i Benicull.

El Segura i el Clariano també s’han desbordat, i s’ha obligat a desallotjar unes quantes famílies, al seu pas per les localitats d’Oriola (Alacant) i Ontinyent (València), poblacions en què el risc ja s’ha reduït.

Fortes precipitacions i col·legis tancats

Les fortes pluges que han caigut en els últims dies a la Comunitat Valenciana han obligat a suspendre les classes en centres escolars en 144 municipis, així com també s’han hagut de tallar unes quantes carreteres a les províncies de València i Alacant.

En els últims dies han caigut 391,8 litres per metre quadrat a Beniarrés, 329,2 a Pinet, 317 a Millena, 306,6 a Muro d’Alcoi, 270 a Ontinyent o 254 a Murla, segons informava l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). En la presa d’Algar, al riu Palància, s’han obert els dispositius de seguretat pel cabal acumulat.

Ajudes del Consell

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que divendres que ve el Consell aprovarà un decret d’ajudes per a tots els municipis afectats per les pluges que s’han produït tant durant el temporal que assota la Comunitat Valenciana des del cap de setmana passat com en els anteriors. Dins d’aquest paquet de mesures, també es preveu avaluar els efectes que han deixat les precipitacions en les collites i en tot el sector agrari.

El rei Felip VI ha telefonat al cap del Consell per interessar-se per la situació de la Comunitat Valenciana, tal com ha confirmat Puig a través del seu compte de Twitter, on ha precisat que el monarca li ha traslladat el seu “afecte i solidaritat” davant de la situació actual.

Etiquetas
stats