Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig: “Sense els sobrecostos de Ciegsa els col·legis valencians no tindrien ja barracons”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, visita el CEIP José Soto Micó en l’inici del curs escolar

elDiariocv

Un total de 783.565 alumnes a la Comunitat Valenciana, atesos per més de 66.000 mestres i professors, han iniciat aquest dijous “amb total normalitat” un nou curs escolar en què des de l’Administració s’apostarà per la inclusió, amb un nou decret transversal en aquest sentit, així com també per l’educació en valors, amb un èmfasi especial en la igualtat de gènere i d’oportunitats.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb la vicepresidenta, Mónica Oltra, el conseller d’Educació, Vicent Marzà i l’alcalde de València, Joan Ribó, han visitat aquest dijous el CEIP José Soto Micó per inaugurar el nou curs escolar. “L’educació pública serà una educació d’excel·lència, ja és de qualitat”, ha asseverat el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Tots han visitat dues aules d’aquest centre, el més gran de la capital, amb 825 alumnes i 33 unitats, i han assistit a l’intercanvi dels lots de llibres entre els estudiants de 3r i 4t curs de primària en el marc del programa Xarxa Llibres.

Marzà ha confessat que tenia ganes, com a mestre, d’entrar a un col·legi, ha mostrat la seua esperança en el fet que els xiquets se’n vagen hui a casa “amb el mateix somriure amb què hi han entrat” i ha recordat que aquest curs s’han recuperat el 57% dels 5.000 llocs docents “destruïts” per les retallades d’anys anteriors, amb la contractació de 2.800 professors més.

Ha destacat que el curs ha començat amb normalitat i ha avançat, com a novetat, que el seu departament treballa ja en un nou decret d’escola inclusiva per a enguany que reculla de manera transversal totes les mesures d’atenció a la diversitat. “Si no els incloem a tots des de la diversitat, no tindrem una escola de qualitat”, ha justificat.

Educar en la igualtat de gènere

La vicepresidenta també ha centrat una bona part de la seua intervenció en la inclusió i ha assegurat que la diversitat ha de ser vista “com una oportunitat” i l’escola pública ha de ser “una eina per a igualar davant de desigualtats d’origen”, tant socials com culturals o de capacitat.

També ha posat en valor el paper de l’escola per a educar en la igualtat de gènere i ha recordat que aquest curs hi haurà agents d’igualtat en tots els centres, que vetlaran per promoure valors que contribuïsquen a eradicar aquest tipus de violència. A parer seu, cal promoure la formació d’“homes i dones crítics, que pensen” perquè “una societat que pensa és una societat que ningú no pot tiranitzar”.

De la qualitat a l’excel·lència

De la seua banda, el president de la Generalitat ha incidit, després d’agrair l’esforç als docents valencians, en aquest missatge a favor d’una escola “cada vegada més inclusiva” perquè “ningú no es quede al marge”.

L’educació, ha dit, actua com a “palanca de país” i és “la gran assignatura d’aquest Govern”, que des del principi ha destinat “els escassos recursos a garantir la igualtat en l’educació”. Ha remarcat que l’ensenyament públic “ja és de qualitat” i serà “d’excel·lència”, alhora que ha asseverat que és on es juga “el renaixement del nostre poble”.

Puig també s’ha referit a Xarxa Llibres, en què ha admés l’existència de “dificultats” per tal com es tracta d’un programa nou, però ha remarcat que aquest curs s’aconseguirà la gratuïtat dels llibres en tots els centres acollits. Pel que fa a les infraestructures escolars, ha recordat la “hipoteca gran” que suposa el “fiasco” de Ciegsa i ha indicat que, si no haguera estat per aquests sobrecostos, els col·legis valencians no tindrien ja barracons.

Joan Ribó ha destacat, de la seua banda, que el CEIP José Soto Micó és, a més del més gran de la ciutat, l’únic de tot Espanya que conserva el primer cicle de l’ESO, mentre al barri encara hi ha posat un cartell que anuncia des del 2007 la construcció d’un institut nou a Patraix que no s’ha executat en una dècada, però que “sí que s’obrirà pròximament”. També ha recalcat la tasca d’aquest col·legi al barri, obrint la biblioteca a les famílies o les portes a tota la comunitat en Falles.

Etiquetas
stats