Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

“Espere que la gent s’adone de l’error del govern del Botànic”

El candidat de Ciudadanos per València, Vicente Ten

Miguel Giménez

València —

Vicente Ten (València, 1966), un economista que treballa com a funcionari a Hisenda, és el candidat de Ciutadans per València i, molt probablement, serà diputat del Congrés després de les eleccions del 20 de desembre. Com ell mateix reconeix, no té cap passat polític i es va embarcar en aquesta aventura “contagiat per l’esperit de canvi d’Albert Rivera” a la recerca d’una “regeneració” real de la democràcia.

Qui és Vicente Ten?

Sóc una persona treballadora, honesta i senzilla que prové de la societat civil, que fa poc més d’un any va donar un colp a la taula i es va plantar, com molts altres. No sóc un polític, ho reconec, però tinc molta il·lusió per canviar el sistema i done suport a una proposta viable i senzilla –la de Ciutadans– per a poder regenerar la política a Espanya i a la Comunitat Valenciana.

Com va la campanya?

Amb molta il·lusió. Tinc una faena que requereix molt de temps i ara he pogut demanar permís per a dedicar-me completament a la campanya i estar al costat dels ciutadans, que és la part més important. Als matins atenem els mitjans; de vesprada a les agrupacions, als pobles, prop de la gent.

Es diu de vosté que és un candidat de perfil baix...

Ciutadans és un partit que aposta per aquesta regeneració democràtica i per persones de la societat civil, sense experiència en la política. I potser això és la part bona, venim sense motxilles, sense compromisos, però amb una gran capacitat de gestió. Jo he treballat huit anys en l’empresa privada com a director financer, he estat empresari en una pime del sector industrial durant quatre anys i fa poc més de deu anys vaig fer oposicions i sóc tècnic d’Hisenda de l’Estat. És a dir, puc aportar a la societat la meua experiència en la gestió, en el tema financer i tributari i en la funció pública. És molt important que la societat civil ens hi incorporem i aportem el millor de nosaltres mateix.

No obstant això, sí que exploten la imatge del líder mediàtic, com Albert Rivera...

Ho diuen les enquestes, Albert Rivera és el líder més ben valorat en la política espanyola i hem d’aprofitar el seu lideratge, la seua convicció, la personalitat i el saber fer. És capaç de seure a parlar, a negociar, a debatre amb qualsevol partit polític i pot revolucionar el sistema democràtic i institucional.

Què es juga Ciutadans el 20 de desembre?

Ciutadans, allò que més s’hi juga, és poder fer els canvis que proposa. El 20 de desembre és una data important perquè podem fer desaparéixer el bipartidisme, la corrupció, l’intervencionisme de la política en moltíssimes institucions. Volem limitació de mandats (huit anys), volem que els polítics es responsabilitzen de la seua gestió i que els partits siguen responsables subsidiaris del que facen els seus representats, i no volem més indults als corruptes, ni que es condonen els deutes als partits polítics. Ciutadans s’hi juga moltíssim, però també la societat espanyola. És el moment de plantar-nos i dir prou de corrupció.

A la Comunitat Valenciana sembla que es donen les condicions ideals per al creixement de Ciutadans, estan davant d’una oportunitat històrica?

Som campions en corrupció. És una plaga i l’hem d’exterminar. Pense que sí que estem davant d’una gran oportunitat. Tenim el millor equip i el millor projecte i mirarem de traslladar el missatge a la societat per a tractar de ser la sorpresa del dia 20.

Quines són les seues aspiracions reals?

Nosaltres eixim a guanyar i estarem al carrer per a traslladar el nostre missatge i que Albert Rivera siga el pròxim president del Govern.

Se’ls acusa de tenir un discurs només en clau nacional...

Nosaltres tenim moltíssimes propostes a escala nacional, però ací, a la Comunitat Valenciana, sempre hem reivindicat aquesta falta de finançament. No s’han tingut en compte els cinc milions d’habitants. A més, defensem aquesta cartera bàsica de serveis. No podem deixar d’atendre la gent en sanitat, en justícia o en educació. I també denunciem la falta d’infraestructures i exigim inversions com el Corredor Mediterrani, el desenvolupament del port de València, més obra pública, i des del meu escó com a diputat per València ho defensaré.

El que sí que és cert és que nosaltres defensem el mateix en totes les comunitats autònomes. Nosaltres tenim un discurs únic i d’altres tenen 17 discursos. És molt important no sols parlar del que és meu, sinó també del que és nostre.

És a dir, si Albert Rivera és president, exigiran la millora del finançament de la Comunitat Valenciana?

Per descomptat. S’inclou en el nostre programa. Defensarem la solidaritat entre comunitats, però també defensarem allò que ens correspon. Sempre s’ha dit que som, aproximadament, el deu per cent de tot (de població, de PIB...), però som més del deu per cent de corrupció i molt poc quant a infraestructures i finançament. Cal equiparar-ho i lluitarem per això, per descomptat.

I els 16.000 milions de deute històric?

No mirarem d’apedaçar els plats trencats d’altres partits. Ací hi ha hagut anys de moltíssim malbaratament, de moltíssima corrupció, d’infraestructures que no s’han utilitzat... Nosaltres defensem que allò que s’ha fet no es pot derrocar, sinó que cal dotar-ho de contingut i d’utilitat (aeroport de Castelló, Ciutat de les Arts i les Ciències, Ciutat de la Llum...).

Ciutadans s’ha nodrit de molta gent que prové d’UPyD...

El que no sap la gent és que dels nostres 30.000 afiliats –a tot Espanya–, tan sols un poc més d’un miler provenen d’altres partits. No ens hem nodrit d’altres partits. Som un partit que es nodreix de la societat civil i acollim les persones que vénen d’altres partits, però sempre amb posicions centrades. I amb la gent d’UPyD ens hi fem molt. És llàstima que no tirara avant la unió amb el partit de Rosa Díez, ho va provar Albert Rivera, ho va provar Toni Cantó... És llàstima que persones que pensen molt semblant a nosaltres no estiguen compartint el projecte de Ciutadans.

Precisament, Toni Cantó, ex d’UPyD, és el seu número dos, una persona que va criticar Ciutadans no fa tant de temps...

Toni Cantó va començar la carrera política en Ciutadans i se’n va haver d’anar a UPyD perquè el partit no s’expandia a escala nacional; ara ha tornat amb nosaltres i ha entrat per la porta gran. Se’l va poder imposar en la llista electoral, però no es va fer. Es va voler presentar al procés de les primàries per a número dos al costat de set candidats més, no ho va fer per a número u. Va traure el nombre més gran de vots i per això està inclòs en les llistes. És una persona estimada en les files de Ciutadans, perquè se li reconeix la faena parlamentària que ha fet.

I pel que fa a les seues crítiques, quan un està en un altre partit es diuen coses, però ell es va disculpar i ara treballa amb tots nosaltres.

Però ocupa un discret segon pla en la campanya...

Ell ara mira de compaginar la seua faena amb la campanya i col·labora tant ací a la Comunitat Valenciana com a Madrid.

I quant al programa electoral, què em diu de la seua proposta de fer desaparéixer la “asimetria penal per qüestió de sexe” en els delictes de violència masclista?

Jo pense que moltes de les qüestions que plantegem busquen com més consens millor i el que cal fer és treballar en bloc. Per descomptat, la violència masclista és terrible i no hi ha cap mena de dubte sobre la posició de Ciutadans en aquesta qüestió.

Finalment, quina valoració fa del Consell de Ximo Puig?

L’experiència demostra que els tripartits mai no han conduït a un bon govern. I encara més en el Consell, que inclou independentistes de Compromís amb responsabilitats de gestió i en què cada un porta un rumb diferent. Espere que la ciutadania s’adone de l’error del govern del Botànic.

Etiquetas
stats