Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Ximo Puig anuncia que hi haurà canvis en el Consell: “No sé, però, quan ni com”

El president Ximo Puig amb Bernardo Guzmán als estudis de Radio Valencia

Miguel Giménez

València —

El president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, ha valorat aquest dilluns en els micròfons de Radio Valencia tant els resultats de les eleccions generals de diumenge passat com el primer any al capdavant de l’executiu valencià gràcies a l’Acord del Botànic subscrit pel PSPV, Compromís i Podem. El cap del Consell ha reconegut que el 26J li ha deixat una sensació “agredolça”, alhora que ha atribuït la victòria del Partit Popular a la por, al Brexit i a una campanya “ben articulada” pel PP.

Ara, ha assegurat, són els populars que han de “moure fitxa” per a provar de formar govern, ja que les dretes al Congrés “sumen” a l’hora de formar una majoria: “Estan legitimats per a fer-ho”. No obstant això, ha advertit que el PP haurà de tenir “cintura, humilitat i capacitat de diàleg”, ja que ha recordat que han quedat lluny de la majoria absoluta.

Pel que fa al PSOE i Pedro Sánchez, no dubta que estaran en l’oposició. En aquest sentit, ha apuntat que, a pesar de no ser un bon resultat, és millor que el que marcaven les expectatives, encara que han de reflexionar, i que el futur de Pedro Sánchez al capdavant del Partit Socialista “el decidiran Pedro Sánchez i el PSOE”, que, segons la seua opinió ha de “repensar el seu futur i reconnectar amb la majoria socialdemòcrata que hi ha a Espanya”.

En clau valenciana, Ximo Puig, el qual vol un Govern a la Moncloa “com més prompte millor”, ha assegurat que està insatisfet, malgrat haver aconseguit un punt més que al desembre, encara que ha matisat que està començant la “reconstrucció” del PSPV. Així, ha volgut deixar clar que els resultats dels comicis no són extrapolables: “Aquestes eleccions eren generals, no s’elegien alcaldes ni el president”, per la qual cosa ha reclamat prudència a l’hora de fer translacions. Sí que ha defensats la seua proposta d’entesa per al Senat –que va ser rebutjada per Pedro Sánchez–, “els resultats avalen la nostra posició”.

Estabilitat del Consell

El president, que ha assumit les crítiques del seu partit pel fet que els membres del Govern s’hagen centrat més en el Consell que en el PSOE, ha volgut deixar clar que la seua obligació és “governar bé”. A més, ha celebrat que la celebració de dos processos electorals no haja afectat l’estabilitat de l’executiu valencià, que “ha demostrat fortalesa”. Així, ha insistit que el mandat és de quatre anys i que la seua obligació és “millorar la gestió, encara que la Comunitat Valenciana ha anat a millor en un any”, ha dit Puig, per a qui, a més, cal reconfigurar les relacions amb el nou Govern d’Espanya.

D’aquesta manera, ha explicat que no vol confrontacions amb Madrid: “Exigisc al nou Govern que respecte la resta de les institucions i que tinga lleialtat”. A més, ha insistit que continuaran sent reivindicatius, “pitjarem l’accelerador perquè la Comunitat Valenciana no pot continuar així”.

Pel que fa a la possibilitat d’ampliar l’executiu valencià a Podem, el president ha explicat que primerament hauria de proposar-ho la formació d’Antonio Montiel, mentre que sobre la possibilitat que hi haja canvis en el Consell, Puig ha reconegut que es produiran en el transcurs de la legislatura: “És normal, el que no sé és quan ni com”. En aquest sentit, s’ha mostrat “molt content” amb el treball dels seus consellers, i també amb el ‘mestissatge’ en els diferents departaments entre membres del PSPV i Compromís. “Hi ha hagut alguna tensió lògica en alguna conselleria, igual que hauria passat si el govern estat sigut d’un sol partit”, ha apuntat.

stats