eldiario.es

9

Jordi Mir Garcia

Professor del Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra. Director del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials (CEMS) de la UPF. Membre de l'Observatori del Sistema Universitari (OSU).

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 82

Rajoy y la aporofobia: pobreza desatendida

El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, en su comparecencia de balance del año 2017 tras el último Consejo de Ministros, afirmó lo siguiente:

"Quiero decirles también que esa recuperación económica se está trasladando ya a la gente, incluso a las personas más desfavorecidas. A medida que avanza la creación de empleo, va disminuyendo cada vez más el porcentaje de personas en riesgo de pobreza o exclusión social."

Seguir leyendo »

Henry David Thoreau: 200 anys d’un mestre de la desobediència

Seguir leyendo »

Henry David Thoreau: 200 años de un maestro de la desobediencia

Seguir leyendo »

Mundos que cambian y que podemos hacer cambiar: lecturas para todas las edades

Seguir leyendo »

Mons que canvien i que podem fer canviar: lectures per a totes les edats

Seguir leyendo »

La Maternitat d’Elna: un espai de cura en un món d’enfrontament

Seguir leyendo »

#VolemAcollir: preguntes per a ser una veritable societat acollidora

La reivindicació de "volem acollir" s’ha estès pel conjunt de la societat despertant els millors desitjos de les persones i la seva voluntat de participar en tot allò que pugui ajudar a millorar les condicions de vida de qui busca refugi fugint d’una guerra que fa anys que dura i ha causat moltes morts sobre el terreny i en la sortida del país. Vivim un d'aquells moments de solidaritat àmplia i compartida, un sentit comú que s'estén. Va passar també, per exemple, el 2003 amb les mobilitzacions contra la guerra a l'Iraq. Les manifestacions viscudes a Barcelona, podem recordar la del 15 de febrer, van ser molt multitudinàries, amb gent molt diversa, de diferents opcions polítiques... El crit de no a la guerra s'havia estès pel conjunt de la societat. I, com ara, aquestes demanades que es consideren justes van arribar a les escoles i hi tingueren una gran presència.

La pau forma part dels valors, de les idees, que s’acostumen a treballar habitualment a les escoles. La solidaritat també. En les darreres setmanes a molts centres s’ha treballat sobre la demanada d’acollida de persones que busquen refugi. Nenes i nens de diferents edats han desenvolupat iniciatives relacionades amb la campanya Casa nostra, casa vostra, que dissabte passat va organitzar un concert i que aquest dissabte convoca a la manifestació per l’acollida de persones refugiades i migrants.

Seguir leyendo »

Contra los olvidos que nos hacen culpables, las víctimas del Holocausto y Montserrat Roig

"El olvido es culpable".Montserrat Roig pensó y escribió sobre el olvido de la historia que nos hace culpables. ¿Podemos ser culpables, responsables, de lo no vivido? Si no lo hemos protagonizado, si no estábamos, ¿cómo poder tener responsabilidades?Para Roig podemos ser culpables no sólo del olvido de lo vivido, también del olvido de lo no vivido.Tenemos la responsabilidad de recordar, hacer presente, aquello no vivido.Tenemos una responsabilidad con el pasado en el presente y en el futuro.Las personas que no participaron en el Holocausto no pueden ser responsables de la ejecución de aquellos actos, pero, a su juicio, serán responsables si no quieren conocer que pasó.

En 2005 la Asamblea General de las Naciones Unidas aprobó una resolución que rechaza toda negación, parcial o total del Holocausto como hecho histórico.La resolución también establece el 27 de enero, fecha de liberación de campos de exterminio nazis, como Día Internacional de Conmemoración Anual en memoria de las víctimas del Holocausto e insta a los Estados miembros a que elaboren programas educativos que formen a las generaciones futuras en las enseñanzas del Holocausto con el objetivo de prevenir actos de genocidio en el futuro.

Seguir leyendo »

Contra els oblits que ens fan culpables, les víctimes de l’Holocaust i Montserrat Roig

Seguir leyendo »

Hi ha una llei que hauria de garantir que ningú patís pobresa energètica i no ho fa

De les 10 víctimes mortals en incendis a la llar registrades a Catalunya durant el primer trimestre del 2014, un total de 7 es poden atribuir directa o indirectament als efectes de la pobresa. Aquestes dades les feia públiques fa pocs dies UGT-Bombers, a la vegada que senyalava la dificultat per disposar de dades de qualitat per falta de transparència. Un informe presentat el passat juliol amb dades aportades pels 12 municipis catalans amb més població mostrava que gràcies a la Llei 24/2015 s’han aconseguit aturar 4.399 talls de subministrament

Però no perdem de vista que el risc de pobresa a Catalunya afecta el 19% de la població. Són dades que ens mostren la dimensió de la problemàtica a la que hem de fer front i com aquesta llei pot ser d’utilitat si s’aplica. Hi ha lleis que es creen amb voluntat d’aconseguir transformar la nostra societat buscant que sigui més justa perquè hi ha qui considera que hi ha drets que s’han de garantir. És el cas de la Llei 24/2015 que es va aprovar per unanimitat al Parlament per iniciativa popular impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC per evitar la pobresa energètica i l’emergència habitacional. Una llei que el Partit Popular va portar al Tribunal Constitucional i aquest va reduir la seva capacitat d’incidència, però no va tocar la part dedicada a l’anomenada pobresa energètica.

Seguir leyendo »