eldiario.es

9

Margalida Ramis

Sa Pobla, 1976. Llicenciada en Física per la Universitat de les Illes Balears. Des del 2007 treballa al GOB com a responsable i portaveu de l'àrea de campanyes de territori i recursos naturals del GOB, entitat ecologista de referència a les Illes Balears.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 5

La pressió de la turistificació sense límits

Mallorca és un territori insular fràgil i limitat. La indústria turística no ha volgut ser mai conscient dels límits que això implica i les polítiques econòmiques, centrades gairebé exclusivament en el monocultiu turístic, s'han dedicat a dissenyar infraestructures i gestionar els recursos (inclòs el territori) de manera que aquesta limitació física no fos mai un impediment per a nous creixements i pel desenvolupament de noves inversions – abans d'especuladors locals, o grans empreses estatals, ara, cada cop més, dels impersonals fons d'inversió – i de nous productes turístics que compareixen de la mà del discurs dels suposats beneficis de la «desestacionalització turística» i últimament– de la mà d'un govern «progressista»- sota l'etiqueta de «turisme sostenible» per continuar amb el relat tou dels efectes del turisme i seguir alimentant el monstre.

Així, tot i que des de col·lectius ecologistes com el GOB (a Mallorca des del 1973) i altres col·lectius i moviments socials de les Illes, fa anys que advertim de la insostenibilitat i els impactes d'aquesta realitat – no només ambientals sinó també, socials i econòmics – a la qual ens ha abocat la turistificació total i absoluta de les nostres vides, podem assegurar que finalment, la situació se'ns ha escapat totalment de les mans. Som incapaços de controlar el nombre de persones, que només fa que créixer, que visiten les nostres illes – perquè no tenim competència sobre les grans portes d'entrada: ports i aeroport - i responem a l'allau de persones mercantilitzant pel turisme els nostres habitatges i tots els nostres racons, augmentant gairebé fins a l'infinit la nostra capacitat d'allotjament, i duent les infraestructures i l'explotació dels recursos al límit.

Seguir leyendo »

La presión de la turistificación sin límites

Mallorca es un territorio insular frágil y limitado. La industria turística no ha querido ser consciente de los límites que ello implica y las políticas económicas, centradas casi exclusivamente en el monocultivo turístico, se han dedicado a diseñar infraestructuras y gestionar los recursos (incluido el territorio) para que esta limitación física no fuera nunca un impedimento para nuevos crecimientos y el desarrollo de nuevas inversiones –antes de especuladores locales, o grandes empresas estatales, ahora, cada vez más, de los impersonales fondos de inversión–. También de nuevos productos turísticos que comparecen de la mano del discurso de los supuestos beneficios de la "desestacionalización turística". Últimamente, de la mano de un gobierno "progresista" bajo la etiqueta de "turismo sostenible" sigue un relato blando de los efectos del turismo y sigue alimentándose el monstruo.

Así, aunque desde colectivos ecologistas como el GOB (en Mallorca desde 1973) y otros colectivos y movimientos sociales de las Illes, hace años que advertimos de la insostenibilidad y los impactos de esta realidad –no sólo ambientales sino también, sociales y económicos– a la que nos ha empujado la turistización total y absoluta de nuestras vidas, podemos asegurar que, finalmente, la situación se nos ha escapado totalmente de las manos.

Seguir leyendo »