Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ada Colau també hi serà per Sant Jordi

Ada Colau, després de presentar el llibre que ha escrit amb Adrià Alemany. /CARMEN SECANELLA

Noelia Román

Barcelona —

Ada Colau (Barcelona, ​​1974) diu, no sense certa ironia, que ella no és cap “lideresa”. Ada Colau insisteix que tampoc no és la “capitost” de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), un dels moviment socials més reeixits -si no el que més- de la història espanyola. Ada Colau relativitza els seus mèrits i, tanmateix, és gairebé impossible no veure-la com una súperdona.

Com explicar sinó que, a més d'estar al capdavant de reunions i assemblees per aturar més de 600 desnonaments a dia d'avui; d'idear campanyes de desobediència civil per reivindicar un dret tan bàsic com l'habitatge, i de posar cara i veu a totes aquestes accions en centenars d'entrevistes realitzades a un ritme frenètic, aquesta dona hagi estat capaç d'escriure, a temps per Sant Jordi, una obra titulada ¡Sí se puede!.

Aquest ha estat el seu lema, el seu crit de guerra en els últims quatre anys per convèncer afectats, polítics i societat en general que una altra manera de gestionar el drama dels desnonaments és possible. Ara és també el títol d'un llibre, escrit “en temps rècord”, segons Ramon Perelló, editor de Destino, l'editorial que el publica, i a quatre mans.

Durant “cinc o sis setmanes”, les de Colau i les d'Adrià Alemany, coautor i coimpulsor de la PAH un llunyà 2009, van resumir els intensíssims últims mesos de la plataforma per oferir, en tot just cent pàgines, i com resa el subtítol, la crònica d'una petita gran victòria.

“És un llibre modest per explicar les claus d'aquest moviment”, apunta Colau sobre ¡Sí se puede!, presentat dijous passat a Barcelona. Aquella no va ser una bona jornada per a la PAH. Tampoc el millor dia per presentar el llibre, segons va reconèixer la mateixa Colau. La plataforma havia decidit demanar la retirada de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra els desnonaments que va portar al Congrés amb un milió i mig de signatures perquè el PP havia decidit aprovar-la “precipitadament i desvirtuada per complet”.

Aquest procés -el de l'admissió a tràmit de la ILP-, l'anterior i impactant compareixença de Colau al Congrés, i les estratègies d'acció i comunicatives seguides per la PAH en els últims temps es recullen en aquest llibre, el preàmbul del qual és una carta a Mariano Rajoy que reproduïm a continuació. El president del Govern la va rebre el passat dijous. Com va fer amb cartes anteriors, ha ofert el silenci per resposta.

Carta de Ada Colau a Mariano Rajoy

Etiquetas
stats