La portada de mañana
Acceder
Unidas Podemos marca perfil propio frente al PSOE tras el acuerdo presupuestario
La "revolución" de los nuevos currículos de la ESO
Opinión - Ábalos empieza por A, por Esther Palomera

El veïnat afectat pel turisme acusa l'Ajuntament d'idear un procés participatiu "decoratiu"

Manifestació veïnal davant de Turisme de Barcelona

Crítica contundent dels barris més afectats pel turisme al procés participatiu amb què l'Ajuntament de Barcelona vol arribar a un consens entre veïnat i empresariat per repartir els allotjaments turístics. En un dur comunicat, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), ha titllat de "fals" el procés participatiu que el consistori impulsa des de fa uns mesos per tal de redactar un Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístic, la segona pota de la política turística municipal després de la moratòria de llicències decretada al mes de juliol.

Neix l'ABTS, el contrapoder popular per combatre el lobby hoteler a Barcelona

Neix l'ABTS, el contrapoder popular per combatre el lobby hoteler a Barcelona

Els barris han passat de l'"esperança" de les primeres reunions amb l'Ajuntament a la decepció, i han alertat que "tot plegat sembla un procés decoratiu per validar conclusions predeterminades".

La crítica és de forma i de fons. Així, l'ABTS ha assegurat que el document tècnic de diagnòstic de la situació del turisme contenia "moltes dades errònies o desactualitzades" i obviava indicadors com el nombre de ‬veïns que han hagut de marxar dels barris com a conseqüència del turisme i l'augment dels preus dels lloguers. "Partint d‭'aquestes dades no es pot fer una bona diagnosi i el pla que en surti difícilment podrà resoldre problemes reals", alerta l'ABTS.

Però el problema també és de filosofia: acusen l'Ajuntament d'idear un procés participatiu "fals" i "decoratiu" que sembla que només serveixi "per validar conclusions predeterminades". La tesi que no comparteix l'ABTS és que la‭ ‬gestió del creixement de l’oferta turística es reparteixi pels barris. Per contra, el veïnat aposta pel decreixement turístic. I ha exigit a tots els partits polítics que el pla recuperi l'esperit inicial i no "acabi servint als interessos privats d'operadors i lobbies turístics".

L'ABTS és l'espai unitari on convergeixen la Federació d'Associacions de Veïns les plataformes d'afectats pel turisme de la Barceloneta, l'Eixample, la Sagrada Família o el barri Gòtic per fer front als efectes que genera la massificació turística als barris. En el comunicat, els barris emplacen properament a tots els partits de l’Ajuntament a una trobada pública per conèixer de primera mà les seves‭ ‬intencions sobre model turístic.

El Pla especial ha de regular els allotjaments turístics un cop venci la moratòria per tal de repartir la concentració d'allotjaments turístics que ara pateixen els barris de l'Eixample i de Ciutat Vella cap a altres parts de la ciutat. En aquest sentit, l'ABTS considera que estendre els allotjaments turístics a altres zones de la ciutat acabarà‭ ‬portant-hi els mateixos problemes que ara hi ha a l'Eixample o a Ciutat Vella, com ara l’augment dels preus de consum,‭ ‬la disminució de la varietat de comerç,‭ ‬el dret al descans o la pèrdua d’espai públic.‭ ‬"L’Ajuntament i fins i tot els lobbies ho saben,‭ ‬però una altra qüestió és quins són els objectius i interessos de cadascú", afegeixen.

L'ABTS també ha mostrat la seva decepció perquè, segons afirmen, objectius inicials del pla com la garantia del dret a l'habitatge i la convivència, el descans a les zones residencials i la millora de les condicions socio-ambientals de l'espai públic han desaparegut. També remarca que seguirà dient-hi la seva a les reunions per conformar un pla, però que si "segueix aquesta lògica" pressionaran des del seu "lloc natural: el carrer".

Etiquetas
Publicado el
18 de diciembre de 2015 - 20:08 h

Descubre nuestras apps

stats