Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona multarà Airbnb amb fins a 600.000 euros si anuncia pisos turístics il·legals

Turistes a Barcelona

Oriol Solé Altimira

Amb l'arribada de l'estiu, l'Ajuntament de Barcelona ha volgut enviar un avís de tolerància zero a les plataformes digitals que mantenen anuncis als seus webs de pisos turístics il·legals. El consistori multarà amb fins a 600.000 euros, com preveu la Llei de Turisme de Catalunya, les plataformes intermediadores que ofereixin pisos turístics sense llicència de forma reincident. L'enduriment de les sancions arriba després que el consistori hagi constatat la poca eficiència de les sancions incoades fins ara. I és que l'Ajuntament encara no ha cobrat les multes de 60.000 euros que va posar a Airbnb i HomeAway al desembre del 2015.

L'enduriment de les multes també afectarà els particulars, a qui es podrà sancionar amb fins a 30.000 euros si mantenen un o diversos pisos sense llicència o també pels apartaments que sí que la tinguin però que ocasionin greus molèsties als veïns.

El pla respon a un doble objectiu: d'una banda, reafirmar la postura municipal de tancar els pisos turístics il·legals que el consistori ja va expressar en el pla d'allotjaments (l'aprovació definitiva del qual s'ha retardat per l'allau d'al·legacions). D'altra banda, s'ha constatat que amb les sancions actuals, que s'incoen a partir de la Llei d'Habitatge, a alguns propietaris els surt més a compte pagar la multa i seguir lucrant-se amb el lloguer turístic que tancar un pis il·legal.

I és que el negoci dels pisos per turistes s'ha tornat una activitat molt lucrativa pel propietari de pisos. No en va els ingressos mensuals d'un lloguer turístic poden triplicar fàcilment els d'un arrendament tradicional. D'altra banda, diverses famílies han trobat en el lloguer d'habitacions a turistes la seva única manera de poder capejar la crisi.

Aquestes mesures formen part d'un pla de xoc que ha elaborat el govern municipal per fer front als habitatges turístics il·legals i per combatre “amb contundència” aquesta situació, que ha estat presentat aquest dimarts en roda de premsa pels regidors Janet Sanz, Gala pin i Agustí Colom.

Segons les dades municipals, nou portals d'internet no han deixat d'anunciar habitatges turístics sense llicència, tot i haver-ho requerit així l'ajuntament –Tripadvisor, Fotocasa, Rent4days, 9flats, Housetrip, Only-apartaments, Windu, Oh Barcelona i Niumb–, per la qual cosa se'ls ha incoat un expedient sancionador de fins a 30.000 euros.

En el cas que Airbnb i HomeAway i les altres plataformes reincideixin a continuar oferint pisos il·legals, el consistori podria aplicar la sanció màxima de 600.000 euros prevista per la Llei de Turisme de Catalunya. “No hi ha afany recaptador, sinó que l'objectiu és que les plataformes deixin de fer publicitat pisos turístics il·legals”, ha assegurat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

6.605 inspeccions; 38 pisos tancats

En els últims mesos, el consistori ha revisat administrativament les llicències d'habitatges turístics existents a Barcelona, tot i que s'ha demostrat que la maquinària administrativa necessita més temps del que precisen els veïns afectats pel turisme per tancar els apartaments que els provoquen molèsties.

Així, des de 2015 fins ara l'Ajuntament ha practicat 6.005 inspeccions, ha dictat 604 ordres de cessament i hi ha 29 precintes en tràmit. No obstant això, només 38 habitatges turístics han deixat d'operar després de l'actuació municipal.

D'altra banda, el consistori ha creat un equip de vint persones que, des d'aquest dilluns dilluns, s'encarreguen de comprovar in situ si s'està duent a terme una activitat il·legal en pisos turístics concrets i de realitzar enquestes a turistes i veïns per obtenir adreces d'habitatges sense llicència. No es descarta que es facin inspeccions nocturnes a pisos turístics sense llicència, i en cas de reincidència, a Ciutat Vella, per ser la franja horària en què és més fàcil trobar als turistes.

També s'ha organitzat un equip especialitzat en recerques a internet per identificar pisos sense llicència que s'anuncien a través de plataformes, format per dos administratius i un advocat, que, en dues setmanes, han detectat una vintena d'habitatges que s'estarien operant il·legalment.

Etiquetas
stats