Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Barcelona i el Govern central es creuen retrets per la reobertura del CIE

Judici contra el Cie Zona Franca al gener

elDiario.es Catalunya

La tensió institucional entre l'Ajuntament de Barcelona i el Govern central per la reobertura del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca s'ha mantingut aquest divendres. Per justificar el cas omís que va fer el ministeri de l'Interior al tancament del CIE que va ordenar l'Ajuntament, la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assenyalat que la política migratòria i l'expulsió d'estrangers en situació irregular és competència de l'Estat i no de les administracions locals.

Santamaría ha asseverat que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pot “dir tot el que vulgui”, però que a ella no li competeix decidir com es gestiona el CIE. Ràpidament li ha contestat l'alcaldessa a Twitter, on ha assegurat que el consistori “té competències en matèria de llicències i també de Drets Humans i les exercirà”.

Sáenz de Santamaría ha abordat des d'una perspectiva de competències entre administracions el tancament del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona decretat per l'alcaldessa de Barcelona i la posterior reobertura del mateix per part de la Delegació del Govern central, sense tenir en compte la voluntat majoritària tant del Parlament de Catalunya com l'Ajuntament de Barcelona.

La vicepresidenta ha explicat que l'Ajuntament té competències en matèria d'obertura o manteniment de les instal·lacions, però entre elles no figura la gestió de la política migratòria. Aquesta és una competència del Govern central, que “té l'obligació de dur a terme l'expulsió de ciutadans en situació irregular que ha de complir i per això ha d'haver centres”. Així mateix, ha emplaçat al consistori que dirigeix Ada Colau a “complir la normativa”.

Per la seva banda, el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha defensat la legalitat dels Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) i el respecte als drets humans en aquests centres a Espanya en el marc d'una llei que ha definit com “extraordinàriament garantista”. Precisament la constatació de la vulneració dels drets dels interns per part d'un jutjat de Barcelona va ser el motiu que va provocar el tancament per obres del CIE de la Zona Franca.

Aquest dijous, quan van finalitzar les obres, la Delegació del Govern va anunciar que reobria el CIE, contravenint el tancament que havia ordenat l'Ajuntament un dia abans per manca de llicència.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el regidor de Drets de Ciutadania i Diversitat, Jaume Asens, ha reiterat l'estratègia mostrada ahir pel consistori per revertir la reobertura del CIE. “No dubtarem a aplicar multes i precintar el centre”, ha dit, i ha avisat que si el Govern “no obeeix, haurem de recórrer al jutge”. El conflicte està servit.

Etiquetas
stats