Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El govern d'Ada Colau retira el projecte de pressupost de Barcelona per la falta de suports

El primer tinent d'alcaldia i encarregat del pressupost, Gerardo Pisarello

Oriol Solé Altimira

Nou revés al govern d'Ada Colau. El govern de Barcelona en Comú ha retirat el projecte de pressupost pel 2016 que havia de començar a tirar endavant a la comissió d'Economia per la falta de suports de l'oposició. L'aprovació inicial dels primers comptes de l'alcaldessa Ada Colau havia de produir-se inicialment aquest dimarts, però el govern ha retirat el punt cinquè de l'ordre del dia de la comissió, el dedicat als pressupostos. Es torna a repetir la història de les ordenances fiscals només dues setmanes després que la falta de suport de l'oposició obligués al govern municipal a esmenar-les.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha explicat que només CiU i PP no compartien “la filosofia de fons” dels primers comptes de Colau, mentre que amb la resta de formacions d'esquerres i amb Ciutadans el govern havia trobat “punts d'entesa”. “La interferència del moment electoral és molt forta”, ha reconegut Pisarello, que no obstant, ha tornat a estendre la mà a la resta de grups. “No deixarem de negociar”, ha afegit.

Només la CUP, però, ha mostrat la seva disposició a votar a favor de continuar la tramitació dels comptes en el cas que el punt s'hagués mantingut a l'ordre del dia. El regidor dels cupaires, Josep Garganté, ha dit que “en cap cas” el seu grup volia forçar una pròrroga pressupostària dels últims comptes de Trias. Per part d'ERC, Alfred Bosch ha explicat que el seu grup s'inclinava per l'abstenció, i ha considerat la retirada com una “oportunitat per seguir parlant”.

La regidora del PSC, Montserrat Ballarín, ha lamentat que el govern municipal no presenti un plantejament “a quatre anys” per la ciutat, motiu pel qual el seu grup no podia donar “suport explícit” als comptes. Carina Mejias, de Ciutadans, ha considerat que el pressupost no era “adequat” i que presentava inversions “insuficients”, motiu pel qual hagués votat en contra.

Els més crítics amb el projecte de pressupostos han estat CiU i el PP. El popular Javier Mulleras ha criticat que el projecte de pressupostos portin la fiscalitat “al màxim”, mentre que des de CiU, Sònia Recasens, ha considerat que els comptes mostren el “descontrol” del govern en matèria econòmica.

Per si no fos poc amb el desencontre entre grups pels comptes, la manera en què s'ha anunciat la retirada de l'ordre del dia també ha estat polèmica. La líder de Ciutadans a l'Ajuntament, Carina Mejias -que també és la presidenta de la comissió d'Economia-ha estat l'encarregada d'anunciar a Twitter la decisió municipal, cosa que ha provocat l'enuig notable dels grups de CiU i PP. El motiu, han retret els dos grups, és que Mejias ha fet l'anunci a Twitter abans que a la comissió.

Els portaveus econòmics de CiU i PP a l'Ajuntament, Sònia Recasens i Javier Mulleras, han considerat la retirada de l'ordre del dia dels pressupostos com un “fet molt greu”, i han demanat a Mejias que expliqui si coneixia aquesta informació en tant que presidenta de la comissió d'Economia o si era perquè Ciutadans i el govern estaven negociant punts concrets dels pressupostos. Mejias ha dit que aquesta darrera acusació és “rotundament falsa”.

Ara l'executiu municipal, que governa en minoria amb 11 regidors de 41, haurà de continuar buscant el suport de l'oposició per tirar endavant els comptes. El calendari, a diferència de les ordenances fiscals, que s'havien d'aprovar sí o sí abans del 31 de desembre, és més flexible, ja que els comptes municipals del 2016 es poden aprovar un cop ja ha començat l'any. Tot i això, la possibilitat que el govern de Colau aprovi els seus primers comptes abans d'acabar el 2015 s'ha reduït de forma considerable després d'aquest dimarts.

Reducció de 138 milions de l'endeutament

Tot i que el pressupost no ha continuat endavant, sí que ha prosperat la proposta del govern per no refinançar operacions bancàries subscrites sota el mandat de Trias per tal de reduir en 138,4 milions d'euros l'endeutament previst. D'aquesta manera, l'endeutament financer de l'Ajuntament a 31 de desembre de 2015 quedarà en 836 milions d'euros enlloc del 974 previstos inicialment. Ciutadans, ERC i la CUP han donat suport al govern, el PSC s'ha abstingut i PP i CiU han votat en contra.

Barcelona en Comú ha destacat que la reducció de l'endeutament comportarà un estalvi d'interessos de 14,8 milions d'euros, dels quals 4,7 permetran alliberar recursos pel pressupost de 2016.

Etiquetas
stats