Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La Fundació Francisco Franco carrega contra l'exhibició de l'estàtua decapitada del dictador

Estàtua de Franco davant el Born Centre de Cultura de Barcelona

elDiario.es Catalunya

Les veus crítiques amb la polèmica exposició de Colau al Born, no cessen: la Fundació Nacional Francisco Franco –encarregada d'enaltir la figura del dictador– ha titllat de “bàrbar aquelarre” l'exhibició de l'estàtua del dictador decapitada. La institució privada ha culpat l'alcaldessa Ada Colau d'infondre “odi” envers el règim que va mantenir a Espanya sota 40 anys de dictadura i de “manipular” la història.

La Fundació ha demanat a més que s'aclareixi com va ser decapitada l'estàtua del dictador. La responsabilitat de la decapitació segueix sent un misteri; l'entitat de suport a Francisco Franco assegura que arribarà a la via legal si és necessari per aclarir-ho.

La institució presidida per Carmen Franco i Polo (filla del dictador) no ha estat l'únic actor que s'ha queixat de l'exposició impulsada per l'Ajuntament de Barcelona. Si bé tant ERC com CiU van mostrar el seu rebuig a l'exposició del dictador la setmana passada, són els d'Esquerra dels que s'han mostrat més vehements en les últimes hores: “Demanem a l'alcaldessa que recapaciti”, ha destacat aquest dimarts el líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch.

Bosch ha donat suport el seu argumentari contra l'exhibició en els incidents que aquest dilluns es van produir davant l'estàtua. “El transcurs de la inauguració de l'exposició amb estàtues franquistes demostra que no és una bona idea”, ha reforçat Bosch.

L'escultura eqüestre del dictador Francisco Franco sense cap va entomar els primers actes vandàlics aquest dilluns, mentre era instal·lada davant el Centre Cultural del Born. Entre els veïns curiosos que s'havien acostat a presenciar el muntatge de l'exposició, una persona va llançar diversos ous sobre l'estàtua, que va ser netejada per operaris.

La figura decapitada del dictador forma part de l'exposició temporal “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà”, que ha enfrontat als grups municipals del govern i els de l'oposició. Els primers fan referència al caràcter memorístic de la instal·lació, mentre els segons al·leguen que és una exhibició de símbols feixistes.

Etiquetas
stats