Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Ajuntament de Barcelona ordena el tancament del CIE per manca de llicència

Concentració per reclamar el tancament del CIE el passat mes de gener

João França

L'existència d'un Centre d'Internament d'Estrangers a Barcelona queda lluny de les competències municipals, i així ho reconeixia Barcelona en Comú al seu programa electoral, però també van insistir que el seu objectiu era el tancament. Ara han trobat una via, com a mínim temporal, per fer-ho: l'Ajuntament ha emès una ordre de cessament d'activitat del CIE per manca de llicència i incompliment de la normativa de seguretat que serà comunicada aquest dijous.

Segons han informat fonts municipals a Catalunya Plural, el Ministeri de l'Interior va interposar al·legacions a un expedient obert pel districte de Sants-Montjuïc –on es troba el CIE– el passat mes d'abril, però aquestes han estat rebutjades. El centre disposa d'una llicència demanada l'any 1992 per fer-hi una comissaria, però, segons l'Ajuntament, aquesta llicència no es correspon amb l'activitat actual de centre d'internament. A aquesta situació el consistori hi afegeix l'incompliment de la normativa de Seguretat i Prevenció d'Incendis constatada pels Bombers de Barcelona.

El CIE de la Zona Franca es va posar en marxa l'agost del 2006, per reemplaçar el que hi havia a La Verneda. El canvi va treure el CIE de la ciutat i el va portar entre polígons a la Zona Franca. L'oposició al CIE ja es va expressar en aquell moment, però va créixer especialment a partir del 2012, després de la mort d'Idrissa Diallo, un jove guineà de 21 anys, que alguns interns van denunciar que havia demanat assistència mèdica sense tenir resposta.

En l'últim any, tant el Parlament de Catalunya com  l'Ajuntament de Barcelona han reclamat al govern de l'Estat el tancament del centre, amb posicionaments conjunts de tots els grups excepte PP i Ciutadans.

Pendents de la reobertura

Actualment el CIE de la Zona Franca es troba buit. Va tancar el passat octubre per dur a terme unes reformes ordenades judicialment des del 2014. El Ministeri va anunciar que es reobriria ara fa un mes en plena campanya electoral, però finalment va posposar la data al·legant raons tècniques.

Ara, si el Ministeri manté la seva voluntat de reobrir el centre s'obre un conflicte competencial i l'Ajuntament de Barcelona assegura que es prendrien “les mesures d’execució forçosa que preveu la llei, com la interposició de multes coercitives o l’ordre de precinte de la instal·lació”.

Etiquetas
stats