Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

De la defensa dels drets al procés constituent

Una de las primeras charlas de la UPEC, con Victoria Anderica, Jaume Asens y Albano Dante.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

“Repensar-ho tot i actuar junts”. Sota aquest lema va arrencar ahir una nova edició de la UPEC, la universitat progressista d'estiu, malgrat les amenaces d’anul·lació degudes a la falta de finançament. El “laboratori d'idees” que representa la UPEC, segons el seu rector, Jordi Serrano, és sempre necessari.

Els encarregats de donar el tret de sortida a aquesta edició van ser el secretaris generals dels principals sindicats, reunits en una taula amb el propi rector i l'exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras, en un debat que va enfilar qüestions com l'agrupament de les esquerres o el dret a decidir. El responsable d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, va dir que “els moviments socials i les esquerres polítiques necessitem trobar punts d'entesa i punts d'acord” mentre que el seu homòleg a CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va alertar que els processos de transformació social han de disposar d'alternatives polítiques“.

Per la seva banda, l’exconseller de cultura Joan Manuel Tresseras, va reflexionar sobre el procés cap al dret a decidir: “estem en una revolució que ens portarà a un estat nou”. Tanmateix, va advertir que “no existeix ‘Palau d’Hivern’ a Catalunya” i que “no hem de destruir un estat existent, només hem de construir un projecte nou”. Tresseras va advertir que “aquesta finestra en el temps que tenim oberta potser no durarà per sempre” i que s’havia d’actuar de manera “urgent”.

Amenaces i oportunitats dels drets i llibertats

La primera taula ha tractat de les amenaces i oportunitats dels drets i llibertats. Albano Dante-Fachín, editor de la revista Café amb Llet que va destapar nombrosos casos de corrupció a la sanitat. “Els casos de corrupció a la sanitat catalana es descobreixen alhora que molta gent sofreix de les retallades”, va denunciar Dante. “El conseller Boi Ruiz sap d’aquests fets però no actuar”, va lamentar. Apropiant-se el lema de la UPEC de repensar i actuar, va demanar els sindicats del sector sanitari a negar-se a negociar amb “gàngsters”. “No els fem por i això ens hauria de fer pensar, la por ha de canviar de bàndol”, va insistir.

Després va agafar la paraula l’advocat Jaume Asens que va denunciar una situació en què hi ha “menys estat social i més estat policial”. En la seva opinió, ens trobem davant d’una triple crisi: una social, denunciada per les diferents marees i la plataforma d’afectats per la hipoteca, una que té a veure amb el dret a decidir, i finalment una voluntat de transformació democràtica que va posar de relleu el 15M.

L’ùltima ponent de la taula ha estat Victoria Anderica, membre de l’ONG Access Info. Va centrar la seva intervenció en la necessitat de garantir l’accés a l’informació com un “dret fonamental”. Va ressaltar que Espanta és l’únic país d’Europa que no té una llei de transparencia. La ponent va explicar que el dret d’accés a l’informació serveix per defensar altres drets i prevenir la corrupció“. El govern espanyol està redactant un projecte de llei per solucionar-ho però Anderica el va qualificar de ”poc transparent“. ”Hi ha lleis de transparència bones i d’altres que no serveixen per res“, va sentenciar.

Processos constituents

L’auditori es va omplir per la taula de la tarda dedicada als processos constituents. Gerardo Pissarello, professor de dret constitucional a la UB va començar que la demanda de procés constituent ja va existir durant la Transició. “Però es va perdre i es va fer des de dalt”, va apuntar. “Per engegar un procés constituent, no cal un Consell de transició nacional sinó que cal generar un poder popular, un poder constituent”. Pissarello va reconèixer la necessitat d’accions urgents com ara aturar els desnonaments o donar suport a les persones en situació de vulnerabilitat però va advertir que “no ens en sortirem sense solucions estructurals”.

Per la seva banda Marco Aparicio, també professor de dret constitucional a la UdG va subratllar el risc actual la societat es transformi en “un model d’Estat Zara-Cáritas” per la destrucció dels drets socials. Aparicio va abogar per un canvi de model ja que, en la seva opinió “l’intensificació de l'espoli ecològic i humà fa que no és pensable que la crisi se superi amb una nova fase d'acumulació”.

La monja benedictina Teresa Forcades, impulsora del Procés Constituent juntament amb Arcadi Oliveres, va ressaltar també la importància de la participació política. “Si portem a terme aquest procés, després haurem de continuar, no podem tornar a la passivitat política”, va insistir. “Farem la revolució i després la tornarem a fer”, va dir. Forcades també va subratllar la diversitat dintre d’aquest moviment, amb gent preocupada més per l’aspecte social i d’altres “independentistes de tota la vida”.

“Revolució sense enemics”

L’última activitat del dia va ser la presentació del llibre ‘Revolució sense enemics’ a càrrec d’un dels seus autors, Jaume López. “Parlem de revolució sense enemics perquè els subjectes de la transformació hem de ser nosaltres mateixos”, va explicar. “La revolució no ha de fer por, no ha d'anar necessariament en contra de ningú”, va afegir. Per al co-autor del llibre, “hem d’empoderar-nos, hem de tenir consciencia del poder que tenim” col·lectivament però sempre amb “les persones al centre del canvi”. “La pastanaga de la revolució social és el benestar personal”, va concloure.

Etiquetas
stats